Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Läsare rasar mot chockbilderna

Många av barnhemsbarnen är utmärglade.
Expressen.se:s skrev i går om den ohyggliga situationen för rumänska barnhemsbarn.
Nu rasar läsarna mot att detta fick hända - igen.
"Som tvåbarnspappa blir man gråtfärdig när man ser dessa bilder", skriver David i ett mejl till Expressen.se.
Väldigt många läsare har hört av sig till Expressen.se efter artikeln om de nya bilderna på rumänska barnhemsbarn. Folk är upprörda över att det här kunnat hända - igen. "Det är tragiskt att se att för dessa barn har inget ändrats sedan Ceausescu diktatur försvann och det är ändå snart 17 år sedan!!!!! Satt då och förfasades över bilderna som kablades ut från barnhemmen...", skriver signaturen Aemel i en kommentar. Ett av de 59 barnen på hemmet Timisoara i Rumänien.

Rasism bakom?

Marie L önskar att hon hade mer pengar: "Jag skulle önska att jag kunde ta dem alla som fadderbarn, att jag hade så mycket pengar att jag kunde öppna en barnby, och se till att de fick vård, kärlek, ömhet, omsorg, mat, ja allt man behöver för att må bra. Stackars, stackars barn", skriver hon i ett inlägg. Nosse tror att det ligger rasism bakom: "Även i Rumänien finns barnlösa par som vill adoptera eller fosterhem som myndigheterna utser, men de flesta vill inte veta av romska barn. Dessa utgör inte bara en majoritet på barnhemmen, utan också en majoritet av alla gatubarn i landet. Ett treårig romsk pojke från Slovakien hamnade som adoptivbarn i en svensk familj och blev vanvårdat till döds. Pojken fick inte den läkarvård han behövde", skriver Nosse.

Vill hjälpa till

Många vill hjälpa till, men vet inte hur. "Som tvåbarnspappa blir man gråtfärdig när man ser dessa bilder. Finns det något jag kan göra? Skriva till Rumänska amassaden? EU? Skicka pengar?", skriver David. Optimisten Ewa uppmanar: " Som den obotlige optimist jag är vägrar jag tro att världen måste se ut så här. Tillsammans kan vi göra något men då behövs en blåslampa under häcken på de som inte vaknat ännu."

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.