Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Läs 18-åriga Elsas dagbok om vardagen i pandemin

Distansundervisning, ensamhet, förlorade jobb: Så drabbas unga i pandemin
Elsa Gustafsson bor i Borås går tredje och sista terminen i gymnasiet. Här hemma pluggar hon nu.
Foto: HENRIK JANSSON
För många unga blir tankarna många och svåra under pandemin.
Foto: Shutterstock

När hela världen lever i en pandemi drabbar det oss alla. För unga har studier visat att deras psykiska mående påverkas negativt, med ökad depression, stress och ångest. Här är en inblick i hur tankar och känslor går hos en av dem, 18-åriga gymnasieeleven Elsa Gustafsson som skrivit dagbok under en vecka.

✏️  Fredag: Dagen började med sovmorgon och lunch till frukost. Det är vid dessa tillfällen som man saknar skolan och sina rutiner lite extra mycket, att få komma upp i tid, äta en riktig frukost och promenera till skolan. Istället blev dagen slapp och när jag avslutade dagen i min fåtölj iklädd mjukisbyxor så fick man inte alls samma helgkänsla som när man går i skolan. 

✏️  Måndag: I dag är en av veckans mest intensiva dagar med lektioner tätt packat hela dagen vilket känns extra tungt när man sitter stationerad ensam på sitt rum. Idag är också dagen som jag påbörjar min sista mattekurs, matte 5. Kursen som jag i våras valde för att det skulle vara en kul utmaning men som i nuläget känns mycket tyngre med en oviss tid med distans framöver. Dessutom påbörjar jag kursen utan bok, då den ligger kvar i skåpet på skolan som är stängd. 

✏️  Tisdag: Idag har hela dagen känts stressig med ett fysikprov som hela tiden har legat framför en. Egentligen skulle jag inte behöva känna mig särskilt stressad då jag har haft lång tid för att förbereda mig, men att ha behövt plugga inför provet helt uteslutande på mitt rum har varit riktigt svårt. Att dessutom behöva göra provet hemma med mobilen som vibrerar och saker utanför fönstret som distraherar gör det ännu svårare att kunna koncentrera sig. 

Elsa Gustafsson från Borås delar med sig av sina tankar under en veckas distansstudier.
Foto: HENRIK JANSSON

✏️  Onsdag: Efter två långa och stressiga dagar har det äntligen blivit dags för en något lugnare dag. När jag skriver detta är klockan 13:30 och jag har precis slutat för dagen och nu känner jag mig snarare rastlös än stressad. Ett vanligt år med en vanlig skolgång skulle jag kunnat ha massa roliga planer för eftermiddagen, kanske åka till stan och fika med lite kompisar, eller gå på ett pass på gymmet för ett skönt avbrott i vardagen. Istället ska jag spendera eftermiddagen hemma i mitt hus.

✏️  Torsdag: Imorse scrollade jag på Instagram och såg nyheter om lättade restriktioner för gymnasieskolor i regioner med låg smittspridning. Det känns ju som ett litet ljus i mörkret, men gäller nog inte mig och mina klasskompisar på ett tag. Oavsett hur den närmsta tiden kommer se ut framöver så skulle jag vilja ha lite tydliga besked nu. Distansundervisning till sportlovet? Delvis distansundervisning? Just nu känns allt bara så ovisst.

✏️  Fredag: Igår kväll fick jag och alla andra elever besked om hur vår skola ska bedriva undervisningen framöver. Ganska väntat får vi inte komma tillbaka nästa vecka men veckan efter det verkar det finnas visst hopp om att få komma tillbaka. Att få komma tillbaka i februari skulle vara en sista räddning för oss elever, framförallt för oss som tar studenten till sommaren. Jag orkar inte längre sitta frustrerad över att jag inte riktigt ser vad läraren skriver på tavlan i matten eller över att man inte kan fråga kompisen bredvid om en krånglig fråga i biotekniken. Vi måste få komma tillbaka snart. 

Här kan du läsa mer om hur Elsa påverkats av pandemin, om 21-åriga Ruth Shaker, 21, som blev av med jobbet från en dag till en annan, och 19-årige Bienvenue som fått svårt att sova under pandemin. 

”Det här året har jag mått som sämst” berättar Elsa Gustafsson för Expressen.
Foto: HENRIK JANSSON

LÄS MER: Mår du dåligt i pandemin? Läs frågor och svaren från psykologen

LÄS MER: ATILLA YOLDAS: Varför sviker vi unga i pandemin?

Mår du dåligt? Här kan du få stöd

SKR har tagit fram samlad information, råd och tips kring psykisk hälsa i kristider och en stödlista med kontaktuppgifter till organisationer som erbjuder stöd via telefon, chatt eller mejl.  

Går du i skolan och mår psykiskt dåligt kan du kontakta skolans kurator.

Tilia. Medmänskligt stöd för unga och unga vuxna. Chatt (måndag-söndag 21.00-22.30). Insta-live via Instagram @teamtilia torsdagar 19.00-20.00.

Föräldralinjen. Om du är orolig för ditt barn eller ett barn i din närhet kan du ringa Föräldralinjen på telefonnummer: 020-85 20 00, vardagar mellan klockan 10-15 och torsdagar 19-21.

Kvinnofridslinjen: 020-50 50 50.

Självmordslinjen. På Självmordslinjen kan du prata med någon om du har tankar på att ta ditt liv eller har en närstående med sådana tankar. De erbjuder hjälp via telefonnummer: 90101 och via Självmordslinjens chatt. Du kan även mejla Självmordslinjen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.