Lars Vilks utställning skyddas av polisen

Publicerad

MALMÖ. Skyddad av ett tiotal Malmöpoliser och sina egna livvakter från Säpo anlände Lars Vilks till den första visningen av sin utställning - "Allvar är den enfaldiges sköld".

I alla verken ingår "rondellhunden".

-Det här blir nog den första av alla mina 150 utställningar där jag säljer slut, trodde galleristen Henrik Rönnquist nöjt.

Lars Vilks själv bredde ut texten för de få journalister som kommit till pressvisningen i går.

-Jag försöker distansera mig från hela den här historien med Mohammed avbildad som rondellhund. Jag hoppas att den här utställningen ska avdramatisera den stora märkliga upphetsning som jag levt med under många år.

Lars Vilks ritade sin uppmärksammade rondellhund 2007. Debatten blossade upp igen 2010 då han utsattes för flera attentat, hot, mordbrandsförsök och 2011 utpekades som motiv till självmordsbombarens terroraktion i Stockholm.

-Ingen neutral plats i världen har tillåtit mig att arrangera en riktig utställning. Inte förrän här och nu, säger han.

-Det har gått troll i alltihop. Jag ombeds till och med att hålla mig undan när Arilds byalag hemmavid håller sommarfest. Folk blir rädda för att det ska hända något om jag närvarar.

Det är sådana överdrivna reaktioner Lars Vilks hoppas avväpna med utställningen i centrala Malmö.

Men han vill förstås också visa att han kan måla och teckna på riktigt och inte bara som den expressiva tuschteknik han använde för ursprungshunden.

På galleriet visas 27 oljemålningar. Alla original i A3-format, och alla till priset av 9 500 kronor styck. Samtliga baseras på kända konsthistoriska verk. Man påminns om Carl Larsson, Anders Zorn, Carl Cederström (Karl Xll:s likfärd) och många av de stora holländska mästarna.

-Jag har ägnat mycket möda åt de här verken de senaste åren. Jag hoppas förstås också att de ska sälja. Intresset på nätet har varit stort och blivit nästan ohanterligt, säger han.

Lars Vilks är inte rädd för att hans utställning ska saboteras eller att han ska råka illa ut. Han är van och tror att det kan bli ett genombrott för den fria konsten och rätten att skapa även religiösa motiv som ingen har sett i verkligheten.

Galleristen Henrik Rönnquist har tejpat för alla fönster mot gatan med brun täckpapp.

-Det är av hänsyn till dem som passerar och av olika skäl inte vill riskera att få en glimt att verken, säger han.

-Lite spännande och lockande kanske det också upplevs som.

Han tvekade aldrig att ställa ut Lars Vilks målningar med de återkommande inslagen av hund.

-Det är inte särskilt djärvt eller farligt. En självklarhet enligt min mening.

Vad andra gallerister och folk i konstbranshen tycker struntar han högaktningsfullt i.

På lördag är det vernissage. Polisen har skärpt bevakning, men ser i nuläget inga tecken på oro eller protestaktioner.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag