Lars Vilks stoppas från riksdagsdebatt

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Den svenske konstnären Lars Vilks hade bjudits in av den sannfinländske riksdagsledamoten Mika Raatikainen för att diskutera yttrandefrihet, säkerhet och censur. Nu stoppas det.
Foto: Mats Endermark

Lars Vilks var inbjuden att diskutera yttrandefrihet i den finska riksdagen.

Men nu stoppas evenemanget av parlamentets talman - på grund av säkerhetsläget.

– Var kan man hålla en debatt, om man av säkerhetsskäl inte kan genomföra den i en riksdagsbyggnad? Då finns bara kvar att böja sig för våldet, säger Lars Vilks.

Lars Vilks har varit inbokad på ett evenemang i den finska riksdagen nästa vecka.

Den svenske konstnären hade bjudits in av den sannfinländske riksdagsledamoten Mika Raatikainen för att diskutera yttrandefrihet, säkerhet och censur.

– Jag var väldigt glad, för det verkade som att man skulle kunna genomföra det. Och eftersom det inte var i Sverige så kunde ingen klaga på att det kostade pengar för svenska staten, säger Lars Vilks till Expressen.

Men nu stoppas evenemanget av riksdagens talman Eero Heinäluoma (SDP), skriver TT.

Riksdagens generalsekreterare Seppo Tiitinen menar att debatten inte har något att göra med riksdagen, och att hotbilden mot Lars Vilks har lett till att den finska säkerhetspolisen avråder från att hålla evenemanget i lokalerna, skriver Hufvudstadsbladet.

Vilks: "Paradoxalt"

Lars Vilks har själv inte fått någon information, men hört rykten om att evenemanget ställts in.

– Det blir paradoxalt att man inte kan föra en sådan diskussion för våldet får styra över vad som får sägas. Det visar sig gång på gång att det lönar sig med våld, och att det får effekter, säger han och fortsätter:

– Men så kan det gå. Jag börjar bli förhärdad.

Mika Raatikainen har meddelat att tillställningen med Vilks kommer att hållas ändå, men det är ännu inte fastslagit var eller när, enligt TT.

Vilks under de senaste åtta åren levt under hot och haft ständigt beskydd sedan han 2007 ritade en karikatyr av profeten Mohammed.

I februari sköts en person till döds och tre skadades när en man gick till attack mot ett möte i Köpenhamn där Lars Vilks deltog. Konstnären klarade sig oskadd.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.