Lars Ulvenstam har avlidit – blev 96 år

Lars Ulvenstam blev 96 år. Bilden är från 1989.
Foto: ROGER TILLBERGA / IBL
22 gånger fick Lars Ulvenstam vara sommarvärd i P1.
Foto: SVERIGES RADIO / SVERIGES RADIO

Lars Ulvenstam, journalist, författare och litteraturvetare, har avlidit.

Han var en profil i svenskt kulturliv och även känd för att ha varit värd 22 gånger i radioprogrammet "Sommar i P1".

– När "Ulven" fyllde 90 var han sig tämligen lik, men efter det blev han nog mer isolerad, säger Maj-Britt Theorin, S-politiker och god vän.

Lars Ulvenstam blev 96 år gammal.

Ulvenstam avled den 26 november. Begravningen är på onsdagen, men enligt den avlidnes önskemål är det bara för de allra närmaste. Det uppger Lisa Killander Braun, syster till Lars Ulvenstams hustru Lena som gick bort 2008.

– Han ville inte ha någon sådan uppmärksamhet, förklarar Lisa Killander Braun.

Viss kontakt med släktingar hade Lars Ulvenstam dock även på slutet.

– Han var ganska pigg och läste böcker, men var också sjuk och låg till sängs och var inlagd på sjukhus. Han var ju 96 år, säger Lisa Killander Braun.

Var sommarvärd 22 gånger

Lars Ulvenstam föddes 1921 i Göteborg och hade en lång karriär som litteraturvetare och skribent. Han var var även kulturattaché vid Sveriges ambassad i Washington en period på 197O-talet.

Lars Ulvenstam jobbade under slutet av sin tid på Sveriges Television som tv-producent, och det blev även något av en tradition att han medverkade som säsongsavslutande värd i radioprogrammet "Sommar".

Bibi Rödöö, programchef vid Sveriges radio och ansvarig för "Sommar i P1" minns när hon plockade in Lars Ulvenstam som sommarvärd 1997 efter att han hade haft några års uppehåll. 

Bibi Rödöö, ansvarig för "Sommar i P1" och "Vinter i P1" minns Lars Ulvenstam. "Vi hade fin kontakt", säger hon.
Foto: KARIN TÖRNBLOM / IBL BILDBYRÅ / IBL BILDBYRÅ / IBLAB

– Det blev en helsida i tidningen där Ulvenstam gick ut och sa "hon gav mig en sketen torsdag!". Året därpå tablålade jag honom på en söndag, men inte den sista söndagen, och då trodde lyssnarna att sommarserien var slut, minns Bibi Rödöö med ett skratt.

Att Ulvenstam var populär bland radiolyssnarna visar flera omröstningar där han hamnade i topp. Trots att han ofta valde allvarliga ämnen som döden och åldrandet i "Sommar i P1" som är ett underhållningsprogram.

– Han hade en speciell ton som passade perfekt för sommarprogrammen: reflekterande och filosoferande. Han satte ofta fingret på vardagliga saker i vårt liv utifrån perspektivet från sin kolonilott. Lyssnarna älskade hans program, berättar Bibi Rödöö.


Kolonilotten på Södermalm i Stockholm var en inspirationskälla för Lars Ulvenstam.
Foto: ROGER TILLBERG / IBL

Vid 85 års ålder meddelade dock Lars Ulvenstam att det var färdigpratat för honom i "Sommar". Då hade han varit sommarvärd hela 22 gånger.

– Jag har inga fräscha tankar kvar. Alla de 50 intervjuerna med åldringar från min bok "Så blev mitt liv" har jag återanvänt till sista senior. Inte ens mig själv och mitt eget liv kan jag använda eftersom det redan är förbrukat. Jag är helt enkelt länsad, sade Lars Ulvenstam till Helsingborgs Dagblad i samband med 85-årsdagen.

Hustruns död tog honom hårt

Tidigare S-politikern Maj-Britt Theorin, 84, var en av Lars Ulvenstams vänner. Båda var bland annat verksamma inom kulturarbetarnas socialdemokratiska förening i Stockholm.

– Vi hade länge väldigt god kontakt och jag och min man tillbringade många nyårsaftnar med Lars och Lena Ulvenstam, berättar Maj-Britt Theorin.

Hon säger också att hustruns död tog honom hårt.

– Det var en stor chock för honom när Lena dog. Efter det blev han väl mer isolerad. Men han var en stor och intressant kulturpersonlighet som jag hade ett varmt förhållande till.

Maj-Britt Theorin, tidigare riksdagskvinna (S) och ledamot i Europaparlamentet, minns sin vän Lars Ulvenstam.
Foto: JONTE WENTZEL

Theorin var med och uppvaktade Lars Ulvenstam på 90-årsdagen, men efter det har han levt tillbakadraget, säger hon.

– Han var en ibland ganska vass person men samtidigt ömsint. Hans förstående och inkännande av alldaglig verklighet för framför allt äldre människor, det var han fantastiskt duktig på.  Det speglades också i hans sommarprogram hela tiden, säger Maj-Britt Theorin.

Var kulturattaché i USA

Ulvenstam, som hette Eriksson vid födseln, doktorerade 1955 med en avhandling om Selma Lagerlöf. Han var även chefredaktör för tidningen "Röster i radio och tv" innan han anställdes vid kulturredaktionen på Sveriges Television 1965-1976.

Därefter blev det en tid som kulturattaché i USA och sedan som kulturråd. Ulvenstam har gett ut ett antal böcker och han belönades med stora journalistpriset 1972.

Lars Ulvenstam talade ofta om döden i sina radioporogram. Han miste sin fru Lena efter 50 års äktenskap.

– Det är klart att man ofta tänker på döden när man strax ska fylla 88. Men fruktan? Tja. En kraftig hjärnblödning eller hjärtattack i sömnen ligger nog högt på önskelistan. Men det är svårt att rent konkret föreställa sig att man är död. Man får väl trösta sig med att man dör bara en gång, sade han till Svenska Dagbladet i samband med hustruns död.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.