Efter Håkan Juholts avgång står Sveriges största parti, Socialdemokraterna, utan ledare. Foto: Scanpix
Efter Håkan Juholts avgång står Sveriges största parti, Socialdemokraterna, utan ledare.  Foto: Scanpix

Lars Stjernkvist: "Vi har inte sett krisens botten"

Publicerad
Uppdaterad
Efter Håkan Juholts avgång - nu kommer nästa huvudvärk för Socialdemokraterna.
Flera tunga S-profiler manar nu till krafttag för att partiet ska komma tillbaka.
- Jag är orolig för att vi inte har sett botten på krisen, säger den tidigare partisekreteraren Lars Stjernkvist.
Efter Håkan Juholts avgång står Sveriges största parti, Socialdemokraterna, utan ledare.
På en presskonferens på lördagen gav partisekreteraren Carin Jämtin inga besked om när någon efterträdare till Juholt ska utses.
Nu kräver ungdomsförbundet SSU att en ny partiledare utses brådskande.
- Den viktigaste åtgärden är att man utser en ny partiordförande, och det måste ske snabbt för Sveriges största parti kan inte stå utan ordförande, säger ordföranden Gabriel Wikström.
Nu är han orolig för partiets framtid.
- Vi har ett oerhört lågt förtroende i opinionsmätningarna och vi har ingen partiordförande. Alla måste inse allvaret och bara för att vi byter partledare löser inte det partiets strukturella kris.

"Kan inte stå ledarlöst"

Lars Stjernkvist, kommunalråd i Norrköping och tidigare partisekreterare tycker också att en efterträdare nu måste utses.
- Vi måste ha en ledare, Sveriges största parti kan inte vara ledarlöst. Dessutom måste vi klara av att prata politik. Det kräver att många kliver fram och tar ett stort ansvar.
- Jag är orolig för att vi inte har sett botten på krisen utan att det här leder till att motsättningarna inom partiet hårdnar och att det här leder till ökade konflikter.

"Enormt svaga opinionsstöd"

Peter Weiderud, ordförande i Sveriges Kristna Socialdemokraters Förbund, säger att partiet nu måste gå på djupet för att förstå varför de inte längre är i takt med tiden.
– Det som för mig är viktigt det är att vi på allvar försöker förstå varför vi är i den situation som vi är, med det enormt svaga opinionsstöd som vi har, säger han.
– Vi har inte på allvar förmått ta konsekvenserna av de genomgripande förändringar som ligger i globalisering, massiva strukturförändringar, människors sätt att tänka och förhålla sig i en ny tid.

"Lång väg tillbaka"

Ledamöter från det verkställande utskottet som Expressen.se har varit i kontakt med ger också uttryck för att partiet måste agera.
– Vi måste nu i den här svåra situationen stabilisera och få arbetsro så att vi snabbt kommer fram till en efterträdare och en organisation som fungerar, att vi så snabbt som möjligt återkommer till politiken, säger Stefan Löfven, ordförande för IF Metall.
- Nu krävs sammanhållning, det krävs en person som har erfarenhet av att leda och kan hålla ihop partiet, vi är rätt så sargade nu och vi har en lång väg tillbaka, säger Heléne Fritzon, kommunalråd i Kristianstad och ordförande för Socialdemokraterna i Skåne

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag