Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Lars såg mördaren natten Palme dog

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Vittnet. Lars vid korsningen Luntmakargatan Tunnelgatan. Här befann han sig den 28 februari 1986 när Olof Palme mördades.
Foto: Jonte Wentzel

Vittnet Lars säger att Palmemördaren sprang förbi honom på några få meters avstånd där han stod gömd bakom en byggbarack på Tunnelgatan.

Som Sollentunabo kände han till den för mordet senare friade Christer Pettersson.

Vem den mystiske mannen som passerade honom i februarinatten 1986 var vet han inte - men han är säker på en sak:

- Jag är övertygad om att det inte var Pettersson, säger Lars till Expressen.

Det har gått 27 år. Vid tiden för Palmemordet, klockan 23.21 den 28 februari 1986, hade Lars promenerat utmed Luntmakargatan som är en mindre parallellgata till Sveavägen i Stockholm.

Han var då i 25-årsåldern och hade varit ute med några vänner på en pub. Han hade stannat upp för ett ögonblick i korsningen till Tunnelgatan. Till höger om honom fanns Sveavägen och den plats som senare skulle komma att få en minnesplatta inlagd i trottoaren, som en påminnelse om statsministermordet.

- Jag hade skilts åt från mina bekanta och stod och funderade ett slag på om det fanns någon nattbio jag skulle gå på. Jag funderade om jag skulle fortsätta rakt fram, ta trapporna upp till de mindre gatorna eller om jag skulle ut på Sveavägen.

Men han hann aldrig fundera särskilt länge innan ljudet av två skott skar genom natten.

- Jag hann tänka, att vem är det egentligen som kör med smällare så här dags. Då vred jag på huvudet och såg en person falla omkull och tänkte att han hade sannolikt blivit skjuten. Men jag såg aldrig vem det var.

Sedan såg han en kvinna falla ner på knä bredvid mannen.

Gömde sig bakom barack

Sett från Sveavägen fanns två byggbaracker på Tunnelgatans högra sida vid tiden för mordet. Lars smet instinktivt in och gömde sig bakom en av dem. Kort efter skotten hörde han fotsteg komma emot honom från andra sidan baracken.

Vad tänkte du då?

- Jag törs inte lova att jag minns exakt men jag förutsätter ju att det var mördaren som sprang där. En tanke som dök upp rätt snabbt var väl om man skulle ge sig ut och fälla figuren. Men jag kände att jag inte vågade det. Risken var ju att jag kunde bli skjuten själv.

I stället stod han gömd bakom baracken och såg mannen passera på bara några få meters håll.

Hur mycket av mannens ansikte såg du?

- Ingenting.

Vad är din uppfattning om de som säger att det var Christer Pettersson som gjorde detta?

- De har fel. Jag är övertygad om att det inte var han.

Hur kan du vara det när du inte såg ansiktet?

- Jag såg honom i profil och jag tycker att hans sätt att röra sig inte stämmer överens med Petterssons sätt att röra sig.

Hur vet du hur hans sätt att röra sig var?

- Då bodde han i samma kommun som jag så jag har sett honom röra sig emellanåt. Han tillhörde ett gäng som man lite då och då såg utanför ett köpcentrum.

Hur var Petterssons gångstil?

- Lite yvig, en lufsande stil.

Mannen som passerade honom sprang i stället raskt mot trapporna som leder upp mot Malmskillnadsgatan.

Den person som du såg, vad minns du av honom?

- Han var lång och storväxt. De flesta är ju i och för sig längre än mig. Om jag minns allt rätt nu så hade han en stor ryggtavla.

Hur var han klädd?

- Jag tolkar det som att han hade en mörkare täckjacka.

Vad hände när han hade passerat dig?

- Jag såg hur han gick mot trapporna som leder till Malmskillnadsgatan. Han gick mot den vänstra delen av trapporna eftersom den högra var skymd av en byggställning vid den tiden. Jag tvekade lite om vad jag skulle göra. Om jag skulle gå mot Sveavägen och se vad som hade hänt där eller om jag skulle försöka följa efter mannen i trapporna. De som var där nere såg inte ut att komma åt vårt håll. Så jag tänkte att jag måste försöka följa efter. Men jag ville inte komma för nära heller eftersom jag antog att han hade ett skjutvapen.

Såg sig omkring

Enligt Lars stannade mannen till uppe på krönet och såg ut att se sig omkring innan han skyndade vidare.

- Av det rörelsemönster jag såg av honom så såg det ut som han rörde sig snett åt höger när han kom upp för trapporna.

Därmed skulle han antingen ha fortsatt utmed Malmskillnadsgatan eller sneddat över den och fortsatt in på David Bagares gata.

- När jag själv kom upp för trapporna mötte jag ett par och jag frågade dem om de sett någon springa förbi. De pekade nedför David Bagares gata. Jag gick och ställde mig på Malmskillnadsgatan för att se om jag kunde se något. Men det gjorde jag inte.

Lars har blivit något av ett nyckelvittne för kriminologen Leif GW Persson som ofta i debatten om Palmemordet hänvisar till mannen som gömde sig bakom en byggbarack på Tunnelgatan.

- Han känner ju till Pettersson och har sett honom ett flertal gånger och han ser ju mördaren på bara ett par meters håll och kan ju därmed avgöra att det inte är han, säger GW Persson, som tillsätter Lars berättelse en stark trovärdighet.

Lars lämnade sina uppgifter till polisen redan på mordnatten 1986. Men bland de som är övertygade om Petterssons skuld, som tidigare biträdande spaningsledaren i Palmegruppen, Ingemar Krusell, har hans uppgifter inte tagits på lika stort allvar som av Leif GW Persson.

- Han är bara ute efter att få stöd för sin teori där det är viktigast att avfärda Christer Pettersson, säger Krusell om Persson.

Leif GW Persson:

- Jag förstår att Krusell säger så. För det stämmer ju dåligt med hans föreställning.

Vill inte kommentera

Hur Palmegruppen i dag ser på Lars vittnesmål vill inte nytillträdde spaningschefen Dag Andersson svara på.

- Jag känner till förhören med honom och jag har läst dem. Men jag kan inte kommentera enskilda vittnens uppgifter, säger Andersson.

Enligt Andersson har Palmegruppen fått in en rad nya tips under de senaste månaderna, i och med uppmärksamheten från bland annat SVT-serien "En pilgrims död" samt dokumentärfilmen om Olof Palmes liv.

- Vi har fått in ungefär 300 tips sedan den 1 januari och flera uppgifter var nya för oss. Är det så att någon har uppgifter att komma med är vi tacksamma om de hör av sig, säger Dag Andersson.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.