Det var under torsdagen som den före detta vänster-ledaren Lars Ohly gick ut och berättade att han nämns i #metoo-kampanjen i en debattartikel i Svenska Dagbladet. Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSENDet var under torsdagen som den före detta vänster-ledaren Lars Ohly gick ut och berättade att han nämns i #metoo-kampanjen i en debattartikel i Svenska Dagbladet. Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN
Det var under torsdagen som den före detta vänster-ledaren Lars Ohly gick ut och berättade att han nämns i #metoo-kampanjen i en debattartikel i Svenska Dagbladet.  Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN
Foto: MATS HÖGDAHL / STELLA PICTURES EYEWITNESS PICTURES SWEDENFoto: MATS HÖGDAHL / STELLA PICTURES EYEWITNESS PICTURES SWEDEN
 Foto: MATS HÖGDAHL / STELLA PICTURES EYEWITNESS PICTURES SWEDEN

Lars Ohly portas från samtliga av Vänsterpartiets arrangemang

Publicerad
Uppdaterad

Vänsterpartiets förre partiledare Lars Ohly portas från alla partiets arrangemang efter att ha polisanmälts för sexuella trakasserier.

Utredningen har lagts ner – men kvinnan bakom anmälan kommer att överklaga.

– Det finns vittnen och en hel del dokumentation som kan styrka min anmälan, säger hon till Dagens Nyheter.

Det var under torsdagen som den före detta Vänster-ledaren Lars Ohly gick ut och berättade att han nämns i #metoo-kampanjen i en debattartikel i Svenska Dagbladet. 

I en debattartikel i Svenska Dagbladet resonerade Ohly kring passande reaktioner på de många vittnesmål som publicerats i samband med #metoo.  

"Jag är en av de män som nämns i vittnesmål i samband med #metoo-kampanjen och jag har till och med blivit polisanmäld. Nu är jag inte rädd för att något jag gjort är brottsligt i lagens mening, men det är inte poängen. Poängen är i stället att inse att varje kvinna som nu beskriver hur de utsatts för oaccep­tabla beteenden har rätt till sin historia", skrev Ohly i debattartikeln.

Under fredagen meddelade Vänsterpartiet att den tidigare partiledaren nu portas från partiets kommande events. 

– Partiledningen har tagit väldigt allvarligt på den här situationen och jag har meddelat Lars Ohly att han inte är välkommen på våra arrangemang, säger biträdande partisekreterare Hanna Gedin till TT.

Lars Ohly portas från Vänsterpartiet-arrangemang

Partiet menar dock att Ohly i praktiken redan varit portad i flera veckor.

– Det som är nytt är att han själv har gått ut och att hans namn är känt. Om en person utsätter en annan person för trakasserier är det inte lämpligt att han är med i arrangemang, säger V:s pressekreterare Tommy Gabrielsson till DN.

Hanna Gedin:

– Det krävs att man tar ansvar för sitt eget beteende. I det här fallet har han visat mycket dåligt omdöme, och då har vi meddelat att han inte är välkommen. Och det är främst med hänsyn till den drabbade kvinnan som har rätt att känna sig trygg på våra arrangemang, men det handlar också om att ta ansvar för tryggheten i det stora hela på våra arrangemang, säger hon.

Vänsterpartiets beslut innebär bland annat att han inte längre kan närvara på partiets kongresser, vilket tidigare partiledare oftast gör.

Ohly är ordförande i Funktionsrätt Sverige som samlar 41 förbund för funktionshindrades rättigheter. Styrelsen skriver på sin hemsida att den "välkomnar #metoo" och konstaterar att Ohly "figurerat i sammanhanget". 

"Finns vittnen och dokumentation"

Kvinnan som anmält Ohly för sexuellt ofredande berättar för Dagens Nyheter om situationen.

– Lars Ohly stod och väntade på mig inne i festlokalen och ville bjuda på något att dricka. Efter ett tag började han smeka mig över armen, över ryggen och ner på rumpan. Jag blev helt stel. Jag tänkte ”det här händer inte”. Jag är en ganska rak tjej med skinn på näsan, men jag blev så ställd att jag inte sa något, jag gick till en kompis för att komma bort från honom, säger kvinnan till tidningen.

Senare under kvällen ska Ohly ha fortsatt att ta kontakt, och hörde även av sig efter festen. Kvinnan som senare polisanmälde Ohly valde då att blockera hans nummer och konton på sociala medier.

Polisanmälan lades ner redan dagen efter att kvinnan lämnade in den, men nu kommer hon att överklaga.

– Det finns vittnen och en hel del dokumentation som kan styrka min anmälan, säger hon till DN.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag