Lars Ohly: Min fru är den jag svikit mest

Lars Ohly lämnar Vänsterpartiet i protest mot att han blivit avstängd efter #Metoo.
Foto: SVEN LINDWALL
Lars Ohly.
Foto: SVEN LINDWALL

Vänsterpartiets förra ledare Lars Ohly lämnar Vänsterpartiet i protest efter #metoo-anklagelserna. 

"En del har tolkat min tystnad som om jag erkänt att jag begått övergrepp eller är skyldig till sexuella trakasserier. Det har jag inte erkänt och det är jag inte skyldig till", skriver han på SVT Opinion.

Till Ekot säger han att det inte är kvinnan som anmält honom som är mest utsatt i detta – utan hans fru:

– Det är naturligtvis en stor sorg att jag ska behöva utsätta henne för detta, säger han. 

Lars Ohly polisanmäldes för ett sexofredande på ett partiarrangemang i höstas och ärendet lades ner. Han själv bad om ursäkt till den drabbade kvinnan men nekade till att ha gjort något brottsligt.

Han stängdes av från aktiviteter inom partiet. Nu lämnar han Vänsterpartiet i protest, efter 39 år som medlem och åtta år som partiledare. 

– Med självrespekten i behåll kan jag inte vara kvar i ett parti som gör allt för att förhindra att jag ska kunna fortsätta vara medlem på samma villkor som alla och som under processen i höst visar förfärande brist på fingertoppskänsla, en feghet och en brist på ledarskap, säger han till Ekot. 

Ohly: Ingen utredning har gjorts

Lars Ohly menar att partiet inte frågat efter hans version, att det inte har gjorts någon utredning, att han anser sig vara dömd på förhand och att ingen utom biträdande partisekreterare ens talat med honom under processen. 

"Partiordföranden svarade på en fråga om mig att ”vi bryr oss mer om offret än om förövaren”. Den feministiska talespersonen uttalade att ”Lars Ohly måste erkänna att han är en förövare”. Enligt ordboken är ”förövare” synonymt med ”gärningsman, brottsling, bov, skurk, den skyldige”, skriver han på SVT Opinion.

Han beklagar att han nu känner sig tvingad ur partiet. I en intervju med Ekot säger han att det är "på gränsen till åtalbart", men att han inte tänker anmäla partiet och säger:

– Jag har rannsakat mig och sett att jag har ett mönster av att vara alltför efterhängsen och närgången. Med anledning av det har jag försökt söka professionell hjälp, för att det inte ska upprepas. Men den som är främst drabbad är faktiskt inte den här kvinnan, och inte andra kvinnor heller. Det är min fru som jag svikit mest. Och det är också naturligtvis en stor sorg att jag ska behöva utsätta henne för detta och jag gör nu allting för att kunna gottgöra det. 

V: Vi har varken krävt eller önskat bort Ohly

Ohly har avböjt att kommentera sitt beslut vidare, men i en skriftlig kommentar säger Vänsterpartiets biträdande partisekreterare Hanna Gedin: 

– Det är tråkigt att Lars Ohly väljer att lämna Vänsterpartiet och ingenting vi varken krävt eller önskat. Lars Ohly har varit en viktig person i vårt parti och jag beklagar att han inte velat möta vår önskan om att värna den utsatta kvinnan genom att han en tid framöver undviker partiarrangemang. 

Lars Ohly riskerar även att behöva lämna ordförandeskapet för Funktionsrätt Sverige som samlar 41 förbund för funktionshindrades rättigheter. Flera styrelseledamöter har hoppat av och beslutet avgörs på en extrakongress den 19 januari. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.