Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Lars Ohly blir kulturpolitiker

Foto: Janerik Henriksson / Scanpix

Den förre partiledaren Lars Ohly är mer kulturintresserad än man kan tro.

Det ska han visa nu när han blir ny kulturpolitisk talesman för Vänsterpartiet.

- Det känns väldigt bra, säger Ohly till Expressen.se.

Fyra kulturfrågor till Ohly:

Den förre Vänsterpartiledaren efterträddes av Jonas Sjöstedt i januari. Nu får Ohly i stället koncentrera sig på kulturpolitiken.

På tisdagskvällen utsågs han till ledamot i kulturutskottet, och ny kulturpolitisk talesperson. Svenska Dagbladet var först med att rapportera nyheten.

– Det är ett område där det finns ganska mycket utrymme att driva politik i dag för vi har en kulturminister som helst vill vara underhållningsminister och inte förstår kulturens värde. Jag ser verkligen fram emot det här, säger Lars Ohly till Expressen.se.

"Lätt att prova på"

Enligt Lars Ohly vilar hans och Vänsterpartiets kulturpolitik på två ben.

• Möjligheter för fler, framför allt barn, att utöva kultur; till exempel större tillgång till replokaler och lägre avgifter.

– Det ska vara lätt att själv pröva på, säger Ohly,

• Tillgången till professionell kultur; till exempel låga biljettpriser och mer kultur även i glesbygden.

– Det handlar inte om den kommersiella kulturen, för den klarar sig bra, det handlar om andra kulturformer.

"Svårare med tyngre område"

Att ha en tidigare partiledare på en tung position kan innebära problem för efterträdaren. Men enligt Lars Ohly har han och Jonas Sjöstedt en bra relation, och de har funderat hans framtida roll länge.

– Jag tror det skulle vara svårare att gå in på ett av de tyngsta politiska områdena för då skulle jag nästan konkurrera med honom om medieutrymmet. Kulturpolitiken är inte ett av de tyngsta områdena, men det är ett viktigt område för oss i Vänsterpartiet.

Idrottsfrågorna ligger också under kulturutskottet, och Lars Ohly har ett dokumenterat idrottsintresse. Men han menar att han även är väldigt kulturintresserad.

– Det kommer kanske synas mer. Jag är mest en rocker, det är det viktigaste för mig. Men jag uppskattar att gå på teater, opera, konserter, se bildkonst och dans. Det finns ingen kulturform som jag tycker är främmande. Möjligtvis kommer jag att få möjlighet att beredda det kulturutbud som jag har tillgång till, och det ser jag fram emot.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.