Bobbys styvfar Eddy Larsson har rakat av sig håret och skägget och bytt gympadressen mot jeans och skjorta. Lilla bilden: Så såg styvpappan ut i rätten i våras.
Bobbys styvfar Eddy Larsson har rakat av sig håret och skägget och bytt gympadressen mot jeans och skjorta. Lilla bilden: Så såg styvpappan ut i rätten i våras.

Lars Lindström: Nya stilen friar inte styvpappan

Publicerad
Uppdaterad
JÖNKÖPING. Jag sitter och glor på Eddy Larssons gigantiska slokmustasch och Niina Äikiäs förskrämda min och hör åklagaren mässa om blodet och livremmarna och elstötarna.
Bobby upphörde att vara människa, det är uppenbart.
Han blev en kropp att plåga, och sedan ett paket att dumpa.

Här i hovrätten i Jönköping

driver styvpappans försvarare linjen att Bobbys mamma har livlig fantasi och att det inte alls är säkert att pojken dog på grund av parets behandling. Epilepsi, förgiftning och ett geléhallon som fastnat strupen är tre av försvarets alternativ. Eddy Larsson själv har grå kortärmad skjorta, svarta jeans och vita träningsskor. Hans huvud är numera renrakat, och helskägget ersatt av en jättemustasch i Alexander Bard-format. Jag tror inte att det i hans fall räcker med en ny image. Fallet Bobby blir inte mer begripligt i hovrätten än vad det var i tingsrätten. Det går aldrig att förstå vad som driver de två närmaste anhöriga att tortera förståndet ur en redan funktionshindrad tioåring. Att han var störande vid måltiderna? Knappast.

Rätt fråga att ställa

är förmodligen: vad fick Bobbys plågoandar ut av det hela? För den som orkar ta in de detaljerade beskrivningarna av Eddy Larssons dagliga sextortyr av Bobbys mamma finns det ett enkelt svar: den sadistiska sexualdriften gick över styr. Med en skälvande hand måste Niina Äikiä torka ögonen torra från tårar när åklagaren visar bilden av den nakna barnkroppen på den gula filten. Kroppen som fick utstå så ofattbart mycket innan den sänktes ned i ett hål i isen.

Annars sitter

Bobbys mamma hela dagen stilla med händerna vilande på den svarta långkjolen och blicken riktad rakt fram. Hennes berättelse är en om misär. Spritmissbruk och misshandel i föräldrahemmet. Daglig mobbning i skolan. Tidig spritdebut. Tidig sexdebut. Ensamhet. Så en dag på en telefondatinglinje: lyckoprinsen, som smäller i henne lögnerna att han äger en gård, driver eget företag och har ett morsarv att förvalta. Tre års fängelse för grov misshandel och sexuellt ofredande glömmer han att nämna.

Sextortyren

började nästan direkt paret flyttade ihop. Hon fick elstötar under fötterna. Hon blev bränd, trampad på, slagen och piskad, mot sin vilja. Hennes försvarare frågar hur länge tortyren pågick. Svaret är detsamma vid varje ny metod: tills hennes sambo hade onanerat färdigt.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag