Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Lars Lindström: Ett sätt för regimen att visa ett mänskligt ansikte

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.

Om de två svenskarna Martin Schibbye och Johan Persson de närmaste dagarna kan vandra ut från fängelset i Etiopien är den onda drömmen över.

Ett högt spel av den svenska regeringen har då lyckats, och två unga svenskar och deras familjer kan andas ut.

Lika svårt som det var att sätta sig in i smärtan hos de närmaste när domen kom i december förra året, lika lätt är det att förstå den glädje som kommer att uppstå när Martin Schibbye och Johan Persson åter får omslutas i sina familjers famn hemma i Sverige.

I morgon infaller det etiopiska nyåret och kanske så många som 1 900 personer släpps ut ur Etiopiens fängelser, enligt uppgifter från Sveriges Televisions utsända i landet.

Att frige de två terroristdömda svenskarna i samband med denna tradition skulle kunna vara ett sätt för regimen i Etiopien att visa ett mänskligt ansikte, utan att tappa det helt.


För en internationell opinion i den demokratiska världen har det stått klart redan från början: de två svenskarna är inga terrorister, de är journalister. Efter domen på elva års fängelse skrev jag att jag hoppades att detta var ett spel för galleriet, och att de två svenskarna skulle benådas inom kort.

De tog sig in i den etiopiska provinsen Ogaden för att de ville göra ett grundläggande journalistiskt jobb. De ville undersöka påståenden från många organisationer om brott mot mänskligheten just här. De ville utreda kopplingar mellan oljeföretaget Lundin, där utrikesminister Carl Bildt har varit styrelseledamot, och dessa påstådda brott mot mänskligheten.

De ville sätta nytt fokus på ett område som tycktes bortglömt. Ironiskt nog lyckades de med det utan att publicera en enda rad eller en enda bild. Men de fick betala ett högt pris.

De valde att inte överklaga när de dömdes till elva års fängelse. De hoppades i stället på att bli benådade. Den svenska diplomatin har också legat lågt, i varje fall utåt sett.


När premiärministern Meles Zenawi begravdes i huvudstaden Addis Abeba för en vecka sedan var Sveriges utrikesminister Carl Bildt på plats. Han träffade då också Etiopiens tillfällige ledare, förre vice premiärministern Hailemariam Desalegn. Bildt ville inte kommentera särskilt mycket efter mötet, men sa att det verkade uppskattas att han var på plats.

När Martin Schibbye och Johan Persson kliver ut från Kalityfängelset är det inte bara en befrielse och seger på det mänskliga planet, det är också en framgång för det bitvis hårt kritiserade diplomatiska arbetet som lagts ned för att få svenskarna fria.

Dessutom kan vi hoppas på att få läsa en fascinerande berättelse om livet innanför murarna i ett etiopiskt fängelse.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.