Lars Leijonborg. Foto: Markus Dahlberg / Scanpix
Lars Leijonborg. Foto: Markus Dahlberg / Scanpix

Lars Leijonborg lämnar regeringen

Publicerad
Uppdaterad
Lars Leijonborg avgår som minister.
- Efter mer än fyra decennier i politiken och tjugo val- och folkomröstningskampanjer känner jag för att göra något annat.
Högskole- och forskningsminister Lars Leijonborg lämnar regeringen.
- Jag har bestämt mig för att jag inte vill ladda om för en tjugoförsta valrörelse. Jag tänker alltså inte kandidera i valet 2010 och då är det naturligt att nu lämna regeringen, säger Lars Leijonborg enligt ett pressmeddelande.
Lars Leijonborg ledde Folkpartiet till stor framgång i valet 2002 och fick smeknamnet "Leijonkungen".
Under 2007 sjönk förtroendet för honom i partiet och han avgick som partiledare, men satt kvar i regeringen.
Nu kliver han ner från posten som utbildningsminister till högskole- och forskningsminister - och sammanfattar åren i regeringen:
- Jag har satt stort värde på samarbetet med mina kollegor i regeringen och Fredrik Reinfeldts ledarskap.

Björklund beklagar

Leijonborgs ministerkollega, utbildningsminister Jan Björklund, beklagar att regeringen mister en av sina "mest erfarna ledamöter".
"Lars Leijonborg är den mest framgångsrike forskningsminister Sverige har haft i modern tid. Han är också en av Sveriges mest rutinerade politiker", skriver Björklund i ett pressmeddelande.
Björklund skriver också att han har förståelse för Leijonborgs beslut.
"Han har slitit hårt i den svenska toppolitikens centrum sedan 1970-talet. Vi är skyldiga honom ett stort tack".
I pressmeddelandet bekräftar också Björklund att Leijonborgs efterträdare på posten som högskole- och forskningminister kommer att utses runt midsommar.
Statsminister Fredrik Reinfeldt konstaterade i en första kommentar efter Leijonborgs pressträff att det först är upp till Björklund att bedöma lämplig efterträdare, sedan får han som statsminister bedöma Björklunds förslag. På frågan om han skulle ta tillfället i akt att genomföra en större rockad inom regeringen svarade han kort:
- Nej, det tycker jag inte.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag