Lars Isovaara har anmälts för förolämpning av en riksdagsvakt.
Lars Isovaara har anmälts för förolämpning av en riksdagsvakt.

Lars Isovaaras väska hittad på restaurang

Publicerad

Riksdagsledamoten Lars Isovaara (SD) hävdade att hans misstänkta rasistiska förolämpning skedde efter ett rån där hans väska försvann. Nu har väskan med hans riksdagslegitimation hittats på samma plats som han besökte på natten.

Det kan Expressen avslöja i kväll.

– Om det är så att vi har blivit vilseledda angående händelserna i går natt så måste det naturligtvis få allvarliga konsekvenser, säger Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson.

Riksdagsmannen Lars Isovaara påstår att han blev rånad av två invandrare på Riksbron i Stockholm, och att de tog hans väska. Men Expressen kan nu avslöja att mycket tyder på att det aldrig har begåtts något rån.

Enligt uppgift ska riksdagsmannen ha glömt väskan på en restaurang i centrala Stockholm i natt. Lars Isovaara lämnade baren klockan 01.45. Kl 02.10 hittade personalen den kvarglömda väskan i baren och tog om hand om den. Omkring 20 minuter senare, 02:30, anmälde Lars Isovaara till polisen att han utsatts för en grov stöld.

Personalen hittade väskan

Här vid Riksbron säger Lars Isovaara att hans väska stals.Foto: Roger Vikström
I kväll efter att ingen hade gjort anspråk på väskan öppnade personalen den för att se om det kunde ge någon ledtråd till vem som var ägaren. Då hittade personalen riksdagsmannen Lars Isovaaras riksdagslegitimation – vilket kan tyda på att Lars Isovaara aldrig blev rånad på väskan, vilket både Lars Isovaara och partiledare Jimmie Åkesson påstått under onsdagen.

– Jag känner inte till att han ska ha fått tillbaka den, vad jag vet har han inte fått tillbaka sin väska. Han har i dag spärrat alla kort och är väldigt bedrövad över att han förlorat många ägodelar i den där ryggsäcken, sa Martin Kinnunen, pressansvarig på Sverigedemokraterna, direkt efter Expressens avslöjande.

Enligt Martin Kinnunen var Lars Isovaara övertygad om att han hade väskan med sig från restaurangen.

– Sist jag pratade med honom för några timmar sedan var han övertygad om det, säger Martin Kinnunen.

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson öppnar nu för möjligheten att Lars Isovaara kan ha gett falska uppgifter om vad som egentligen hände på Riksbron under natten. I så fall kommer det få allvarliga konsekvenser, säger Jimmie Åkesson:

– Om det är så att vi har blivit vilseledda angående händelserna i går natt så måste det naturligtvis få allvarliga konsekvenser. Mer kan jag inte säga i det här läget då vi för tillfället delgetts information som ännu ej kunnat bekräftats.

Gjorde grisljud

Polisen skriver i polisanmälan att Lars Isovaara ska ha gjort grisljud och spottat åt en vakt på riksdagen. Grisljuden förklaras, i ett pressmeddelande från Sverigedemokraterna, med att Lars Isovaara vid tillfället grät och snyftade. Detta publicerades på partiets hemsida i dag, och där tillbakavisar Lars Isovaara att han gjort förolämpande ljud mot vakten på riksdagen.

Lars Isovaara menar att det han sagt till vakten är "Jag orkar inte med det här invandrarsamhället".

Sverigedemokraternas partisekreterare Björn Söder säger i pressmeddelandet:

– Vi har fått uppgift om att en polisanmälan angående förolämpning har upprättats mot Lars Isovaara men vi känner inte till innehållet i denna anmälan.

Björn Söder vill avvakta polisutredningen innan ett uttalande om hur partiet ska värdera det inträffade.

Expressen.se har sökt Lars Isovaara för en kommentar.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag