Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Lars Isovaaras väska hittad på restaurang

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Lars Isovaara har anmälts för förolämpning av en riksdagsvakt.

Riksdagsledamoten Lars Isovaara (SD) hävdade att hans misstänkta rasistiska förolämpning skedde efter ett rån där hans väska försvann. Nu har väskan med hans riksdagslegitimation hittats på samma plats som han besökte på natten.

Det kan Expressen avslöja i kväll.

– Om det är så att vi har blivit vilseledda angående händelserna i går natt så måste det naturligtvis få allvarliga konsekvenser, säger Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson.

Riksdagsmannen Lars Isovaara påstår att han blev rånad av två invandrare på Riksbron i Stockholm, och att de tog hans väska. Men Expressen kan nu avslöja att mycket tyder på att det aldrig har begåtts något rån.

Enligt uppgift ska riksdagsmannen ha glömt väskan på en restaurang i centrala Stockholm i natt. Lars Isovaara lämnade baren klockan 01.45. Kl 02.10 hittade personalen den kvarglömda väskan i baren och tog om hand om den. Omkring 20 minuter senare, 02:30, anmälde Lars Isovaara till polisen att han utsatts för en grov stöld.

Personalen hittade väskan


Här vid Riksbron säger Lars Isovaara att hans väska stals.
Foto: Foto: Roger Vikström

I kväll efter att ingen hade gjort anspråk på väskan öppnade personalen den för att se om det kunde ge någon ledtråd till vem som var ägaren. Då hittade personalen riksdagsmannen Lars Isovaaras riksdagslegitimation – vilket kan tyda på att Lars Isovaara aldrig blev rånad på väskan, vilket både Lars Isovaara och partiledare Jimmie Åkesson påstått under onsdagen.

– Jag känner inte till att han ska ha fått tillbaka den, vad jag vet har han inte fått tillbaka sin väska. Han har i dag spärrat alla kort och är väldigt bedrövad över att han förlorat många ägodelar i den där ryggsäcken, sa Martin Kinnunen, pressansvarig på Sverigedemokraterna, direkt efter Expressens avslöjande.

Enligt Martin Kinnunen var Lars Isovaara övertygad om att han hade väskan med sig från restaurangen.

– Sist jag pratade med honom för några timmar sedan var han övertygad om det, säger Martin Kinnunen.

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson öppnar nu för möjligheten att Lars Isovaara kan ha gett falska uppgifter om vad som egentligen hände på Riksbron under natten. I så fall kommer det få allvarliga konsekvenser, säger Jimmie Åkesson:

– Om det är så att vi har blivit vilseledda angående händelserna i går natt så måste det naturligtvis få allvarliga konsekvenser. Mer kan jag inte säga i det här läget då vi för tillfället delgetts information som ännu ej kunnat bekräftats.

Gjorde grisljud

Polisen skriver i polisanmälan att Lars Isovaara ska ha gjort grisljud och spottat åt en vakt på riksdagen. Grisljuden förklaras, i ett pressmeddelande från Sverigedemokraterna, med att Lars Isovaara vid tillfället grät och snyftade. Detta publicerades på partiets hemsida i dag, och där tillbakavisar Lars Isovaara att han gjort förolämpande ljud mot vakten på riksdagen.

Lars Isovaara menar att det han sagt till vakten är "Jag orkar inte med det här invandrarsamhället".

Sverigedemokraternas partisekreterare Björn Söder säger i pressmeddelandet:

– Vi har fått uppgift om att en polisanmälan angående förolämpning har upprättats mot Lars Isovaara men vi känner inte till innehållet i denna anmälan.

Björn Söder vill avvakta polisutredningen innan ett uttalande om hur partiet ska värdera det inträffade.

Expressen.se har sökt Lars Isovaara för en kommentar.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.