Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Lars Hedegaard blev beskjuten vid hemmet

Den kände islamfientlige debattören Lars Hedegaard har blivit utsatt för ett mordförsök, uppger flera danska medier.

Enligt tv-kanalen TV2 försökte någon skjuta honom utanför hans hem på tisdagsförmiddagen.

Polisen jagar nu gärningsmannen och ett stort område runt Hedegaards bostad har spärrats av.

– Detta är vad man kan vänta sig om man säger sin mening i detta land, säger Hedegaard till tidningen Politiken.

Enligt danska TV2 inträffade skottlossningen klockan 11.21 utanför Hedegaards bostad i Köpenhamn. Enligt tv-kanalens källor utsattes den kände debattören för ett mordförsök.

Anmälan om skottlossning

Enligt källor till TV2 lyckades en yngre man ta sig hela vägen fram till Hedegaards bostad genom att utge sig för att vara en budbärare som skulle lämna över ett paket. Polisen i Köpenhamn bekräftar att attentatet var riktat mot Hedegaard, skriver TV2. I ett pressmeddelande uppger polisen att mannen kom hem till Hedegaards bostad och när journalisten tittade ut genom fönstret såg han gärningsmannen som bar ett paket.

Hedegaard gick till dörren och tittade ut när mannen riktade pistolen mot honom. Ett skott avlossades men träffade inte. Skytten ska även ha försökt skjuta ytterligare ett skott men pistolen klickade. Därefter ska handgemäng ha utbrutit och gärningsmannen försvann sedan från platsen. Enligt polisen var mannen klädd i en röd postbudsliknande jacka.– Detta är vad man kan vänta sig om man säger sin mening i detta land. Det är litet överraskande för mig att jag skulle skjutas, men så var det uppenbarlige, säger Hedegaard till Politiken.

Efter skottlossningen hittades ett okänt föremål och polisen spärrade av hela kvarteret runt Hedegaards bostad, inför en väntad sprängning. Bland annat Köpenhamns zoologiska trädgård i närheten är avspärrad, eftersom gärningsmannen misstänks ha gömt sig där, eventuellt med en sprängladdning, uppgav danska medier. Men vid 16-tiden avblåstes den planerade sprängningen och de utvidgade avspärrningarna hävdes. Föremålet är flyttats från platsen.

Framträdande debattör

Lars Hedegaard är ordförande för det danska Trykkefrihedsselskabet och startade nyligen tillsammans med Ingrid Carlqvist den antimuslimska tidningen "Dispatch International". Tidningens första nummer distribuerades av Sverigedemokraternas tidning SD-kuriren, vilket fick stor uppmärksamhet.

Han är känd som islamfientlig debattör och har bland annat rest runt med den svenska konstnären Lars Vilks. Hedegaard har även stått inför rätta för flera kontroversiella uttalanden om muslimer.

Gärningsmannens identitet är ännu inte fastställd och han är fortfarande på fri fot.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.