Lars Hedegaard blev beskjuten vid hemmet

Publicerad

Den kände islamfientlige debattören Lars Hedegaard har blivit utsatt för ett mordförsök, uppger flera danska medier.

Enligt tv-kanalen TV2 försökte någon skjuta honom utanför hans hem på tisdagsförmiddagen.

Polisen jagar nu gärningsmannen och ett stort område runt Hedegaards bostad har spärrats av.

– Detta är vad man kan vänta sig om man säger sin mening i detta land, säger Hedegaard till tidningen Politiken.

Enligt danska TV2 inträffade skottlossningen klockan 11.21 utanför Hedegaards bostad i Köpenhamn. Enligt tv-kanalens källor utsattes den kände debattören för ett mordförsök.

Anmälan om skottlossning

Enligt källor till TV2 lyckades en yngre man ta sig hela vägen fram till Hedegaards bostad genom att utge sig för att vara en budbärare som skulle lämna över ett paket. Polisen i Köpenhamn bekräftar att attentatet var riktat mot Hedegaard, skriver TV2. I ett pressmeddelande uppger polisen att mannen kom hem till Hedegaards bostad och när journalisten tittade ut genom fönstret såg han gärningsmannen som bar ett paket.

Hedegaard gick till dörren och tittade ut när mannen riktade pistolen mot honom. Ett skott avlossades men träffade inte. Skytten ska även ha försökt skjuta ytterligare ett skott men pistolen klickade. Därefter ska handgemäng ha utbrutit och gärningsmannen försvann sedan från platsen. Enligt polisen var mannen klädd i en röd postbudsliknande jacka.

– Detta är vad man kan vänta sig om man säger sin mening i detta land. Det är litet överraskande för mig att jag skulle skjutas, men så var det uppenbarlige, säger Hedegaard till Politiken.

Efter skottlossningen hittades ett okänt föremål och polisen spärrade av hela kvarteret runt Hedegaards bostad, inför en väntad sprängning. Bland annat Köpenhamns zoologiska trädgård i närheten är avspärrad, eftersom gärningsmannen misstänks ha gömt sig där, eventuellt med en sprängladdning, uppgav danska medier. Men vid 16-tiden avblåstes den planerade sprängningen och de utvidgade avspärrningarna hävdes. Föremålet är flyttats från platsen.

Framträdande debattör

Lars Hedegaard är ordförande för det danska Trykkefrihedsselskabet och startade nyligen tillsammans med Ingrid Carlqvist den antimuslimska tidningen "Dispatch International". Tidningens första nummer distribuerades av Sverigedemokraternas tidning SD-kuriren, vilket fick stor uppmärksamhet.

Han är känd som islamfientlig debattör och har bland annat rest runt med den svenska konstnären Lars Vilks. Hedegaard har även stått inför rätta för flera kontroversiella uttalanden om muslimer.

Gärningsmannens identitet är ännu inte fastställd och han är fortfarande på fri fot.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag