I 50 år har radhusområdet Kragsta Södra legat beläget väster om Vallentunasjön i södra delen av Vallentuna socken.
Här har Lars Johansson bott i nästan 45 år. I snart åtta månader har varken han eller hans grannar fått sin post utdelad till sina postlådor.
– Tidigare har brevbäraren cyklat igenom området eller haft lite mindre bilar. Nu anger Postnord arbetsmiljöskäl för att inte längre behöva dela ut posten här, säger Lars.
Istället lämnas Lars och den andra omkring 160 hushållens post på Postnords företagscenter inne i Vallentuna centrum, omkring 3 kilometer bort.
– Det är minst sagt knöligt. Vi måste ta oss ner till ett postkontor och det är många äldre i området.
Nytt regelverk
I oktober i år skickades ett nytt regelverk på remiss som innebär att Postnord ska kunna anvisa en ny plats för postlådor inom 200 meter från husen de tillhör. Det är det Postnord gjort i området där Lars bor.
– De kräver att vi ska köpa in ett helt nytt postlådesystem. Det handlar inte om att flytta våra befintliga lådor, säger Lars.
Jan Olsson är verksamhetsansvarig för Postnord i Täby. Han säger att det finns två tydliga skäl till att allt fler radhusområden runtom i Sverige får nya postgångsrutiner; det handlar i första hand om trafiksäkerhet men även arbetsmiljön för Postnords medarbetare.
– Vi har områden där det både är farligt och svårt att köra in med våra bilar och eftersom det skickas allt färre brev och allt fler paket så får brevbärarna längre slingor och då krävs större fordon.

Lars: ”Det rår inte vi över”
I Lars område finns en samfällighetsförening. Postlådesamlingar är en fråga som inte ingår i samfällighetsföreningens uppdrag. För att postlådornas placering ska bli en fråga för föreningen krävs en ny lantmäteriförrättning.
Kragsta Södra har skickat in papper och inväntar nu myndighetens handläggning av ärendet.
Men trots att samfällighetsföreningen nu försökt att gå Postnord till mötes har Postnord sedan i maj lämnat de boendes post vid företagscentret.
– Postnord har sagt att de vill ha ett datum för när det kommer att vara löst. Men det rår inte vi över, det ligger hos Lantmäteriet.
Jan Olsson har förståelse för att utdelningsuppehållet, som det kallas, är knöligt besvärligt för de boende men säger att det är ovanligt att det går så här långt.
– I de allra flesta fallen löser berörda parter det här innan det blir utdelningsuppehåll, men Kragsta södra skickade in sina papper väldigt sent i processen.
Flytta först – få okej sen
I ett brev till styrelsen lyfter Postnord en annan förening som valt att flytta postlådorna först och inhämtat godkännande av Lantmäteriet i efterhand. Men det är inte en lösning som Lars Johansson tycker känns bra.
– Så kan föreningen inte agera. Vi kan inte bryta mot lagen.
Jan Olsson menar att Postnord inte på något sätt uppmanar till att lagen bryts.
– Det vill jag verkligen dementera. Vi uppmanar aldrig någon att bryta lagen.
Lars Johansson räknar med att få behöva åka för att få sin post i minst ett halvår till.
– Det går väl inte att stoppa den här förändringen, men stoppet under tiden som processen fortgår tycker jag är oansvarigt och kan ifrågasättas, säger Lars.