Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Lars Gullstedt är död
– blev 80 år gammal

Lars Gullstedt somnade in 80 år gammal. Foto: Susanna Forsell
Lars Gullstedt avled för några veckor sedan – 80 år gammal - i Florida i USA där han bodde på vintrarna. Foto: Susanna Forsell

Han föddes fattig – och dog fattig. I varje fall på pappret.

En av Sveriges tidigare rikaste personer byggmästaren- och fastighetskungen Lars Gullstedt är död.

Han avled för några veckor sedan – 80 år gammal - i Florida i USA där han bodde på vintrarna.

– Det var hjärtat som gav upp. Pappa somnade in i sin säng, säger sonen Mikael Gullstedt.

Lars Gullstedt kom till Sverige från Yttermark i Finland 1955 med endast 400 kronor på fickan. Han arbetade först som timmerman, men utbildade sig senare till byggmästare och byggde hus.

1960 startade han sitt eget byggbolag – köpte mark, byggde hus och ägnade sig åt fastighetsutveckling.

På 1980-talet stod han på sin topp, var en av Sverige rikaste personer och god för tre miljarder kronor.

Mest känd är han för att ha byggt skyskrapan GLG Tower i Atlanta i USA och företagsparken GLG-center i Upplands Väsby (i dag Infra city).

Bodde i slott

Själv bodde han i ett slott i Mariefred och levde livets glada dagar och var bland annat gift med den tidigare chefredaktören för svensk Damtidning, Agneta von Schinkel.

Under OS i Barcelona 1992 hade Gullstedt tre kungar ombord på sin lyxyacht ”Lady Colette” i Medelhavet - kung Carl Gustaf och drottning Silvia som semestrade på båten, den spanske kungen Juan Carlos och den tidigare kungen Konstantin av Grekland.

Kung Carl Gustaf säger då ”nu är vi fyra kungar ombord”.

– Fyra, säger Gullstedt undrande.

– Ja vi tre och så du, fastighetskungen.

Men fastighetskrisen som började redan 1990 drabbade till slut även Gullstedt. Den 30 juni 1993 blev han uppkallad till ett möte på dåvarande Gotabanken då han längre inte kunde göra de betalningar som banken krävde. Detta berättade han både i sin bok, När banken tog för sig, men också för Expressen som gjorde en av de sista intervjuerna med Lars Gullstedt hösten 2014:

– De sa ”Lars det här mötet blir inte vad du tänkt dig. I går begärde vi dig i personlig konkurs”. Jag blev helt chockad och gick ner mig totalt i flera år.

– De sa också att de skulle se till att ingen i familjen Gullstedt skulle resa sig mer efter att de var klara. Men så blev det inte. Mina barn äger fastigheter för hundratals miljoner kronor i dag och jag är deras rådgivare utan lön, sa Gullstedt i intervjun.

Behöll fastigheterna

Han poängterade också att han aldrig var någon fastighetsklippare:

– Jag sålde aldrig. Jag behöll fastigheterna och hyrde ut.

Lars Gullstedt fick efter konkursen både skatteskulder och miljardskulder till bankerna. Skatteskulden (en momsskuld) preskriberades 2002 – men bankerna gav inte upp. SEB hade fram till Gullstedts död ett krav på honom på en miljard kronor.

– Jag är Sveriges fattigaste person, sa Lars Gullstedt till Expressen i intervjun.

Hans son Mikael Gullstedt, 50, bekräftar att hans pappa nu är död.

– Pappa gick bort den 28 december 2015. Han hade diabetes men vad jag förstår så gav hjärtat upp. Han somnade in fridfullt i sin säng i Florida där han vistades. Han hade haft vänner där på julmiddag och hade varit lite förkyld men var nu på bättringsvägen.

Lars Gullstedt begravs i Eds kyrka i Upplands Väsby den 19 februari.