Lars begick självmord – nu döms två chefer

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Lars Persson.
Foto: Privat.
Dottern Lina Persson.
Foto: Privat
Lars Persson tog livet av sig. Hans maka Maria Lundqvist Persson stämde då Krokoms kommun.
Foto: SVT

I dag dömdes två chefer som anklagas för att ha orsakat socialsekreteraren Lars Perssons självmord.

De åtalades för arbetsmiljöbrott och vållande till annans död.

– Domen är helt fantastisk, säger dottern Lina Persson.

Östersunds tingsrätt menar att det måste ha varit uppenbart för de två cheferna på Socialförvaltningen i Krokoms kommun att det fanns en beaktansvärd risk för att Lars skulle ta sitt liv. Trots det lät de bli att ta initiativ för att förhindra sjukdom och dödsfall. Och de fortsatte att driva frågan om Lars avsked.

Cheferna fälls för arbetsmiljöbrott och för att ha orsakat sin anställdes självmord. Straffet blir villkorlig dom och dagsböter på 50 000 respektive 23 000 kronor.

Lars Persson tog sitt liv den 10 juni 2010 efter att ha mobbats på jobbet. Hans fru, Maria Lundqvist Persson, anmälde senare hans chefer vid Socialförvaltningen i Krokoms kommun.

"Domen är helt fantastisk"

I dag kom domen som familjen väntat på.

Dottern Lina Persson, 20, säger:

– Domen är helt fantastisk. Vi får aldrig vår pappa tillbaka, men det här är bättre än vad vi någonsin hade våga hoppas på. De blir fällda både för vållande till sjukdom och vållande till annans död, säger hon.

Lina Persson menar att det har stor betydelse att domen prövats rättsligt.

– Framför allt eftersom vi hela tiden visste att det här inte var rätt och ville ha upprättelse, nu har vi fått det. Vi tror också att det kan göra stor skillnad för andra människor där ute, att de ska våga göra som vi, att det är möjligt.

– Tidigare har det varit svårt att bli trodd, men nu har vi bevis för att vi faktiskt hade rätt. Det känns jätteskönt.

Lars fru Maria Lundqvist Persson har tidigare berättat att hennes man var en glad och positiv människa med ett starkt engagemang för sitt jobb. 2009 fick han en ny chef och det skar sig mellan dem.

– Han upplevde sig mobbad under hösten och sökte hjälp uppifrån. Hos chefer högre upp, har hon sagt i en tidigare intervju med Expressen.

Lars fick dock inget gehör. Han bad att få bli omplacerad, men fick nej. Han mådde allt sämre och fick till slut självmordstankar.

Lars varslades om avsked

Våren 2010 genomförde en chef en utredning som visade att ingen mobbning förekom. I stället sades det att det var Lars som inte gjorde sitt jobb ordentligt – och han varslades om avsked.

Den 10 juni, dagen då avskedet skulle verkställas, tog han sitt liv.

Maria Lundqvist Perssons sorg och ilska drev henne att göra en egen undersökning. Hon lämnade in resultatet tillsammans med en polisanmälan i september 2010. Förundersökningen inleddes året efter och vid rättegången vittnade flera arbetskamrater.

De två cheferna har nekat till brott.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.