Lars Adaktussons hårda kritik: Ebba Busch borde be om ursäkt

Ebba Busch har skrivit på ett strafföreläggande om grovt förtal.
Lars Adaktusson (KD) kommer nu med hård kritik mot sin partiledare.
Foto: ALEX LJUNGDAHL
Ebba Busch (KD) mötte pressen efter att ha accepterat ett strafföreläggande där hon erkänner grovt förtal.
Foto: STINA STJERNKVIST/TT / TT NYHETSBYRÅN

KD-ledningen har slutit upp bakom sin partiledare efter att hon erkänt grovt förtal.

Men Lars Adaktusson går nu hårt åt Ebba Busch.

Hon borde be om ursäkt, menar han i en intervju med Dagen.

Ebba Busch skrev i förra veckan på ett strafföreläggande där hon erkänner grovt förtal. Samtidigt sa hon dock att hon själv såg sig som oskyldig till brottet.

Partistyrelsen har gett sitt stöd till Ebba Busch, men Lars Adaktusson är oroad.

– Det finns inget annat parti som haft en partiledare som är dömd för grovt förtal, vi har inte en aning om hur detta över tid kommer att påverka tilltron till Kristdemokraterna, säger han till Dagen.

Busch borde be om ursäkt till Johann Binninge, Esbjörn Bolins juridiska ombud som hon på sociala medier pekat ut som tidigare dömd för brott, tycker Adaktusson och menar att brottsofferperspektivet är centralt för KD som parti. 

Partiets bästa måste väga tyngre 

I intervjun med Dagen uttrycker han också kritik mot Buschs hantering av husaffären där partiledaren hamnat i konflikt med Esbjörn Bolin, 82.

– Att låta en process gå så långt, med de konsekvenser det fått, är inte rimligt. Det har tagit fokus från partiets arbete och viktiga politiska frågor. Även om det på ett personligt plan är en viktig fråga för Ebba finns det en gräns där partiets bästa måste vägra tyngre.

På frågan om Adaktusson har förtroende för Ebba Busch svarar han att han har förtroende för Kristdemokraterna, men när det kommer till det personliga förtroendet är det mer komplicerat. Han tror även att det kan finnas flera kristdemokrater som är bekymrade. 

Riskerar att tappa kärnväljare 

Kristdemokraterna har på kort tid ändrat position i viktiga sakfrågor som migrationspolitiken, säger Adaktusson. Nu är han oroad att en del av kärnväljarna inte har hängt med i de snabba förändringarna. 

– Det som händer nu riskerar att i olika avseenden skada förtroendet för Kristdemokraterna, det får inte ske. Sedan ligger min lojalitet inte i första hand hos någon enskild person, utan hos partiet, medlemmarna och dem som valt mig, säger han till Dagen.

En sak som saknas hos partiet är en levande och modig debatt uttrycker Adaktusson. Han menar att det finns tecken som tyder på en osund partikultur, och efterfrågar mer uppriktighet.

”Stödet för Ebba Busch är fortsatt tydligt”

Andreas Carlson (KD), gruppledare, känner inte igen bilden som Adaktusson målar upp.

– Jag känner inte igen den här bilden. De här frågorna har löpande varit uppe för information och diskussion på våra möten med riksdagsgruppen. I ett parti ska det finnas utrymme för interna debatter och olika åsikter och det har det gjort även gällande detta.

Han berättar att han upplever stöd för och omsorg om Ebba Busch i riksdagsgruppen. 

– Hon har löpande hållit gruppen informerad och gett möjlighet att ställa frågor eller vara kritisk.

Även partisekreterare Peter Kullgren (KD) menar att det finns ett starkt förtroende för Busch. 

– Stödet för Ebba Busch som partiledare är fortsatt mycket tydligt. I fredags beslutade en fullt enig partistyrelse om fortsatt förtroende för Ebba som partiledare för Kristdemokraterna.

Buschs oväntade hyllning: ”Hatten av”

Ebba Busch (K) hyllar Amineh Kakabaveh i sitt tal

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.