Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Lars Adaktussons angrepp – mot kommunistsymbolerna

Arba Kokalari (M) uppmärksammar affischerna i vänsterpartiernas korridorer i Europaparlamentet.
Foto: SVEN LINDWALL
Lars Adaktusson (KD) är kritisk till affischerna.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Arba Kokalari i korridorerna, vid en vägg med en poster på Hugo Chávez.
Foto: Twitter
Vladimir Lenin finns också på posters.
Foto: Twitter
Även affischer med hammaren och skäran-symbolen finns i korridoren.
Foto: Twitter

Väggarna i vänsterpartiernas korridorer i Europaparlamentet pryds av affischer på Vladimir Lenin, Hugo Chávez, Che Guevara och kommunistsymboler.

Inredningen får flera andra politiker att reagera. 

– Att 2019 i dag fortfarande ha anknytning eller koppla ihop sig själv och sina partier med de här kommunistiska företrädarna är skrämmande tycker jag, säger Lars Adaktusson, utrikespolitisk talesperson för Kristdemokraterna.

Det är Arba Kokalari (M) som både på Facebook och Twitter har lagt upp en film på när hon själv vandrar genom de korridorer i EU-parlamentet i Bryssel där vänsterpartierna från de olika EU-länderna huserar. 

På väggarna syns posters med bland annat Lenin, Karl Marx, Hugo Chávez och Che Guevara.

– Kommunistsymboler finns det gott om i den här korridoren, konstaterar Kokalari i filmen.

I en kommentar till Expressen skriver Kokalari:

”Ideologier som har mördat miljoner människor ska inte hyllas eller normaliseras. Tänk om det hade hängt nazistsymboler där istället? Jag och många andra i Sverige har familjemedlemmar som har fallit offer för kommunismen. Jag är själv född i en före detta kommunistdiktatur och det är fruktansvärt att se hur denna ideologi hyllas av vänstern i EU-parlamentet”.

Adaktusson: ”Bedrövligt”

Lars Adaktusson (KD) har också reagerat på affischerna och har även delat Kokalaris inlägg på Twitter.

– För alla som sitter i Europaparlamentet är det ju välkänt att de där affischerna hänger i korridoren där vänster- och kommunistpartierna sitter.

– Jag tycker det är bedrövligt. Det handlar om personer som har stått för en ideologi som är en av de värsta som Europa har upplevt. Att 2019 i dag fortfarande ha anknytning till, eller koppla ihop sig själv och sina partier med de här kommunistiska företrädarna är skrämmande tycker jag, fortsätter han.


https://twitter.com/Ladaktusson/status/1093905370748256257

Malin Björk (V): ”Visar bara hur desperata de är”

Från Vänsterpartiets håll avfärdar man kritiken.

”Att försöka attackera vänsterpartiet genom att visa upp postrar på några döda skäggiga män är absurt. Det visar bara hur desperata de här över att dölja sin egen aktiva samverkan med det mest odemokratiska partiet i Europa år 2019. Handen på hjärtat, det är ju ett betydligt större problem att Moderater och Kristdemokraterna samarbetar med det parti, Fidesz, som idag utgör det största hotet mot demokrati och rättsstat i Europa”, svarar Malin Björk via sms. 


”Att försöka attackera vänsterpartiet genom att visa upp postrar på några döda skäggiga män är absurt”, kommenterar Malin Björk (V).
Foto: TT NYHETSBYRÅN

Man betonar även att vänsterpartierna i Europaparlamentet inte går att bunta ihop.

”Vänstergruppen är en konfederal grupp där vi till skillnad från tex Moderaternas grupp agerar helt självständigt och inte följer varandras olika linjer”, skriver Malin Björk, som också skickar en skarp passning till Europeiska folkpartiets grupp i Bryssel:

”Om jag kan få så här mycket uppmärksamhet ska jag och börja samla bilder på EPP-gruppens abortmotstånd och hbtq-hat”.

Lars Adaktusson: Ointressant vem som har satt upp affischerna

Enligt Lars Adaktusson är det oväsentligt vilket lands parti som har satt upp affischerna.

– Nej, för mig är det ointressant. Det är ju en grupp som de tillhör och vill man inte tillhöra den typen av partier och värderingar finns det möjligheter att lämna gruppen, men de har de ju inte gjort vad jag förstår, utan snarare tvärtom. Malin Björk har befordrats inom gruppen och det har väl krävt stöd av de här kommunistpartierna.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.