Lars Adaktusson vill ersätta Alf Svensson

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Lars Adaktusson kandiderar för KD till EU-parlamentet.
Foto: Olle Sporrong

Lars Adaktusson sadlar om - och blir politiker.

Den kända journalisten och medieprofilen ställer nu upp för Kristdemokraterna i EU-valet, skriver han själv på Dagens Nyheters debattsida i dag.

"Som politisk rörelse är kristdemokratin unik", skriver Adaktusson.

Journalisten och egenföretagaren Lars Adaktusson har i flera år kopplats samman med Kristdemokraterna.

I september 2011 rapporterade SVT att ett antal ledamöter önskade att han skulle ta över partiledarposten, men Adaktusson själv intygade att han inte var intresserad.

Men nu är det annat ljud i skällan.

Skriver själv på DN Debatt

På DN Debatt skriver Lars Adaktusson i dag att han nu tänker söka medlemskap i partiet och att han kommer att kandidera i nästa års EU-parlamentsval.

"Sedan några år tillbaka känner jag en växande önskan att få arbeta för idéer som inte sällan hamnar i skuggan av den dagsaktuella debatten. Det handlar om alla människors okränkbara värde, om frihet och demokrati och om ansvaret för den fattiga världen", skriver den förre SVT-profilen.

Han tillägger:

"Att få inspireras av stora visioner och arbeta för det som i grunden bygger på personlig övertygelse är en förmån. När jag nu kanaliserar denna övertygelse i politiskt arbete gör jag det genom att söka medlemskap i Kristdemokraterna - samtidigt tackar jag ja till att kandidera i nästa års EU-parlamentsval."

Flera i distrikten är positiva

Kristdemokraterna arbetar för närvarande med en intern nomineringsprocess. Expressen har genomfört en rundringning till de olika partidistrikten - och flera är positiva till Adaktusson.

- I distriktsstyrelsen har vi en positiv syn på Lars Adaktusson och det skulle glädja oss om han ställer upp. Han har stor erfarenhet som journalist och många inom partiet upplever honom som sympatisk. Han har stor patos för familjen, säger Charlie Weimers, distriktsordförande i Värmland.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.