Kraven på Ebba Busch Thor efter avslöjandet

Lars Adaktusson röstade emot abort 22 gånger i Europaparlamentet, skriver DN.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Foto: OLIVIER HOSLET / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / IBL /IBL IBL BILDBYRÅ
Foto: STINA STJERNKVIST/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: FREDRIK WENNERLUND/STELLA PICTURES / STELLA PICTURES

Lars Adaktusson röstade emot abort 22 gånger i Europaparlamentet, skriver DN. 

Han röstade som enda svensk emot det slutgiltiga fördömandet av Paraguay som nekat en våldtagen 10-årig flicka abort.

”Artikeln ger intryck av att mina åsikter skulle vara närmast extrema”, kommenterar Adaktusson på sin Facebook.

Nu får hans agerande kritik av Ebba Busch Thor.

Kristdemokratiska politikern Lars Adaktusson satt i Europaparlamentet mellan 2014 och 2018 som partiets enda EU-parlamentariker. Under den perioden röstade han emot en rad frågor om aborträtt, visar en granskning av DN. Tidningen har undersökt hur de svenska EU-parlamentarikerna har röstat i resolutioner som rör aborträtten mellan 2014 och 2019. 

Vid de 28 tillfällen som EU-parlamentarikerna röstade i frågor om aborträtten valde Lars Adaktusson att trycka på ”Nej” 22 gånger.

I samma omröstningar röstade Moderaterna, Liberalerna, Centerpartiet, Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Feministiskt initiativ ja alla 29 gånger. 

SD röstade ja tolv gånger och lade ner sina röster 16 gånger.  

Adaktusson har avböjt att medverka i en intervju med DN men har svarat på tidningens frågor via mail. 

Adaktusson: ”Kan tyckas märkligt”

Det kan tyckas märkligt att man som parlamentariker röstar mot förslag som kan vara både viktiga och rätt i sak. Men det händer emellanåt och det är väsentligt för att motverka de krafter som konsekvent arbetar för att EU ska växa och lägga under sig mer makt”, skriver han. 

När en EU-parlamentariker röstar i parlamentet tar de både ställning i den sakfrågan och huruvida EU ska lägga sig i. 

Om en EU-parlamentariker håller med i en sakfråga men är kritisk till att EU ska blanda sig i är det vanliga att politikern lägger ner sin röst. 

Flera av de abortresolutioner Adaktusson har röstat emot i EU-parlamentet handlar inte enbart om abortpolitiken i medlemsländerna utan om etiska principer. 

En av de mest kontroversiella motrösterna Adaktusson har lagt gäller en resolution från 2015 som handlar om det slutgiltiga kritiserandet av Paraguays abortlagar. 

Röstningen uppkom efter att en tioårig flicka nekats abort i landet efter att ha blivit våldtagen av sin styvfar.  

”Om medlemsländerna i EU har rätt att själva utforma sin abortlagstiftning är det rimligt att även länder utanför unionen har den rätten. Men oavsett om det gäller inrikes- eller utrikespolitik är Kristdemokraternas syn på abortfrågan den som uttrycks i vårt medicinsk-etiska program”, skriver Lars Adaktusson till DN. 

Adaktusson kritisk till granskningen

Sent på tisdagskvällen kommenterade Lars Adaktusson DN:s granskning på sin Facebook: 

Artikeln ger intryck av att mina åsikter skulle vara närmast extrema”, skriver han och fortsätter: 

När detta är sagt finns det självfallet också anledning till självkritik. I retrospektiv är det lätt att tänka att jag exempelvis borde ha avstått istället för att rösta emot i något eller några fall. Men min intention har varit att stå upp för partiets politik, så som jag tolkat den i varje enskild situation.

Min uppfattning i abortfrågor kan sammanfattas så här:

- Abortlagstiftningen bör beslutas nationellt, i enlighet med EU:s fördragstexter.

- Vid en graviditet finns två skyddsvärda individer. Därför ligger det i samhällets intresse att förebygga oönskade graviditeter.

- Det är kvinnan som avgör om en graviditet ska avbrytas”. 

Ebba Busch Thor: ”Står bakom svensk aborträtt”

Under kvällen kom även kommentarer om abort från flera andra håll. 

På onsdagen säger Ebba Busch Thor till Expressen att KD står bakom svensk lagstiftning. 

– De som försöker påstå något annat nu har helt enkelt inte koll eller far medvetet med osanning. Men vi tycker inte att EU ska besluta om aborträtten. Så fort man får upp det på EU-nivå så kommer man att behöva kompromissa med andra länder, säger KD-ledaren. 

Hon säger också att hon har tagit avstånd från Lars Adaktussons sätt att rösta i vissa frågor. 

– Han har hållit grundlinjen att EU inte ska besluta om aborträtten. Men det finns delar där jag tycker att Sara Skyttedal som är vår nuvarande toppkandidat, det är henne man röstar på inför det här valet och inte Lars Adaktusson, har helt rätt linje. EU måste höja sin röst och stå upp för att det är kvinnorna själva som måste besluta om man vill fullfölja eller avsluta en graviditet.

I det fall där en tioårig flicka blev utsatt för en våldtäkt av sin styvfar och tvingades genomföra graviditeten röstade Lars Adaktusson för ett fördömande som föll. I nästa röstning tycker Ebba Busch Thor att Lars Adaktusson skulle ha röstat annorlunda och visat sitt stöd för det andra alternativet. 

– Nu röstade han emot, det skapar en otydlig bild utav vad vi driver, sade Ebba Busch Thor till SVT tidigare på onsdagen. 

Busch Thor går också till motangrepp mot de andra partierna: 

– Jag tror att det här väldigt höga tonläget som kommer ifrån en del ministrar och partiledare har att göra med att man är stressad över att det går så grymt bra för KD nu, säger hon till Expressen. 

Kritiken från Jan Björklund

Liberalernas partiledare Jan Björklund är starkt kritisk. 

– Det är sorgliga ställningstaganden som Adaktusson har gjort när det gäller synen på abort. Och jag menar att Ebba Busch Thor måste ta avstånd från detta att Adaktusson röstat mot aborträtten 22 gånger på några år. I synnerhet att han röstat nej till en resolution som skulle skydda en tioårig flicka i Sydamerika som blivit våldtagen är otroligt märkligt. 

Björklund menar att KD:s ledning mörkar abortmotståndet inom partiet. 

– Det finns ett väldigt starkt abortmotstånd inom KD även om ledningen försöker hävda annorlunda... flera av deras riksdagsledamöter återkommer gång på gång med motioner om att på olika sätt inskränka aborträtten, säger Björklund. 

Flera andra EU-parlamentariker var kritiska och bland annat anser Fredrick Federley, C, att Busch Thor måste ta avstånd från det här. 

Busch Thor säger också att hon markerat mot Lars Adaktusson, och att hon bland annat genom SVT:s intervju visat att hon tagit avstånd.

Statsminister Stefan Löfven framhåller att han tycker att sakfrågan är viktigast. 

– Adaktusson är ingen huvudfigur, utan det är kvinnors rätt till sin egen kropp. Det är det det handlar om. Om man har en i partiledningen nu som röstat emot så gott som varje tillfälle emot aborträtten. Då står partiet inte upp för aborträtten. Det är min uppfattning.

Så vad ska Ebba Busch Thor göra?

– Hon får bestämma sig för om hon står upp för aborträtten eller inte. Och gör man det, då kan man inte ha en i partiledningen som konsekvent röstar emot aborträtten. Det blir väldigt märkligt. Hur hon hanterar det är upp till henne. Men man måste visa var man står för. Står man upp för aborträtten kan man inte agera tvärs emot.

Den här artikeln har tillfogats en rättelse 21/5 kl 22.15. I den första versionen stod det att Adaktusson röstade emot fördömandet av Paraguay efter att landet nekat en tioårig flicka abort. Det korrekta är att han röstade emot det slutgiltiga fördömandet av Paraguay. 

Lars Adaktusson hörde av sig till DN och påpekade att han i en första omgång röstade för en resolution från sin partigrupp som fördömde Paraguay. Den resolutionen gick inte igenom. Den kritiserar landet för sexuellt våld och barngraviditeter men nämner inte aborträtten.


Lyssna på Politikpodden med Malin Roos. Veckans avsnitt handlar om den nya abortdebatten.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.