Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Lars Adaktusson anmäler DN, Aftonbladet och SVT

Politikreporter Niklas Svensson om anmälningarna
Lars Adaktusson.
Foto: ALEX LJUNGDAHL
Lars Adaktussons anmälan.
Aftonbladets redaktion.
Foto: MAGNUS HALLGREN / DN / TT / TT
SVT-huset.
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / MEDIABILD/IBL

KD-toppen och ex-journalisten Lars Adaktusson har anmält Dagens Nyheter, Aftonbladet och Sveriges Television till Allmänhetens pressombudsman respektive Granskningsnämnden för radio och tv. 

– De här redaktionerna har tillskrivit mig en uppfattning som jag inte har. För mig är det helt oacceptabelt. I min värld är det viktigt att pröva detta, säger Lars Adaktusson till Expressen. 

– Vi står för vår granskning till hundra procent, svarar DN:s chefredaktör Peter Wolodarski. 

Kristdemokraternas riksdagsledamot Lars Adaktusson, tidigare EU-parlamentariker, granskades inför EU-valet i maj  av Dagens Nyheter. I en artikel hävdades det då att Lars Adaktusson röstat emot abort 22 gånger. 

I en ledare den 2 juni skrev chefredaktören Peter Wolodarski om granskningen av Adaktusson: ”Det visade sig att han frekvent röstat emot kvinnors aborträtt – både i Europa och globalt.”

Det är den artikeln som nu anmälts till Allmänhetens pressombudsman. 

I anmälan skriver Lars Adaktussons ombud, advokaten Rolf Åbjörnsson, som själv varit riksdagsledamot för Kristdemokraterna, bland annat: 

”En person kan smutskastas på många sätt i dagens politiska klimat. Ett mycket vanligt sätt är att klistra ett epitet på en politiker, i avsikt att misskreditera denne. Det kan handla om att någon, med eller utan grund, påstås vara rasist, sexist, mutbar eller på annat sätt olämplig. Att i Sverige i dag bli stämplad som abortmotståndare är att jämföra med nämnda exempel på epitet. Just abortfrågan är synnerligen känslig i det offentliga samtalet och att sprida ett rykte om att en politiker skulle ha ”fel” åsikt i frågan är tillräckligt för att åsamka stort lidande på såväl ett personligt som ett professionellt plan.”

”De här redaktionerna har tillskrivit mig en uppfattning som jag inte har. För mig är det helt oacceptabelt. I min värld är det viktigt att pröva detta”, säger Lars Adaktusson till Expressen.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

Adaktusson: Utpekandet ledde till ett drev

Han fortsätter:

”Wolodarskis utpekande av Adaktusson som abortmotståndare har lett till vad som brukar kallas drev i mediasammanhang.”

Lars Adaktusson har också valt att anmäla Aftonbladet till Allmänhetens pressombudsman och Sveriges Television till Granskningsnämnden för radio och tv. 

I anmälan mot SVT skriver ombudet Rolf Åbjörnsson: 

”Den av SVT utmålade bilden av honom som bakåtsträvande och kvinnofientlig med ålderdomligt religiösa värderingar har redan kostat Adaktusson många vänner och oräkneliga kontakter. Att få fyra års hårt arbete som svensk ledamot i Europaparlamentet tillintetgjorda och misskrediterade på detta sätt har varit ett hårt slag för Adaktusson och lett till stort lidande för honom och hans närmaste.”

Det konstateras också: 

”SVT:s nyhetsrapportering, på ett stort antal olika sändningsplattformar, har en enorm makt i Mediesverige, en makt som bör utövas med omdöme och ansvar. Att Adaktusson nämns med namn och bild är något han räknar med som offentlig person, men inte kraftiga förvanskningar och att offentligt anklagas för uppfattningar som han inte har.”

Lars Adaktusson: ”Viktigt att det prövas”

Lars Adaktusson, som tidigare arbetat som journalist och programledare på bland annat Sveriges television, säger till Expressen: 

– De har påstått att jag röstat mot abort 22 gånger och att jag är emot aborträtten, vilket är helt fel. I min värld är det viktigt att pröva detta. Är det okej att tillskriva mig åsikter som jag inte har?

Vad förväntar du dig att anmälningarna ska leda till?

– Jag förväntar mig ingenting innan det här har prövats. Jag förväntar mig att det prövas inom ramen för det pressetiska system som finns, sen får vi se vad det leder till. Jag avvaktar nu och ser. För mig är det viktigt att det prövas, dels för min egen skull men också för att den här typen av journalistik inte ska upprepas om det står i strid med de etiska reglerna för journalistiken. 

Dagens Nyheters chefredaktör och ansvarige utgivare Peter Wolodarski.
Foto: OLLE SPORRONG

Wolodarski: ”Vi står för vår granskning”

Dagens Nyheters chefredaktör och ansvarige utgivare Peter Wolodarski kommenterar anmälan mot tidningen så här: 

– Alla är fria att anmäla, men systemet bygger på att vi inte ska kommentera anmälningarna. Vi kommer självklart att svara, men vi ska inte offentligt gå ut och göra en nyhet själva av detta.

Han konstaterar samtidigt: 

– Vi står för vår granskning till hundra procent. 

Allmänhetens pressombudsman Ola Sigvardsson konstaterar att det råder sekretess kring anmälningar som är under granskning. 

– Anmälaren har rätt att bryta sekretess, men vi kommenterar aldrig förrän vårt beslut är fattat, säger Sigvardsson. 

SVT:s programdirektör Jan Helin säger till Expressen att han fick kännedom om anmälan under gårdagen.

– Jag vill inte kommentera den närmre nu eftersom det är ett ärende som ligger hos Granskningsnämnden. Det bör få ha sin gång där utan yttre polemiserande från min sida annat än ett eventuellt svar till nämnden som ju blir offentligt. När beslut väl är taget kommenterar jag det naturligtvis gärna vidare.

Aftonbladets biträdande redaktör Eric Rosén meddelar att tidningens publisher Lena K Samuelsson inte har någon kommentar till anmälan. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.