Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Larmrapport om svensk kärnkraft

Greenpeace anser att säkerhetsbristen på svenska kärnkraftverk är påtaglig. Bilden är från ett larm på Ringhals 2006.Foto: Niklas Henrikczon

Enligt Greenpeace är säkerhetsbristen på svenska kärnkraftverk så allvarlig att alla reaktorer måste tas ut drift, skriver Svenska Dagbladet.

Tycker du att Sverige ska fortsätta med kärnkraft?

I dag presenteras rapporten Riskabla reaktorer där Greenpeace sammanställer flera incidenter och utredningar. Rolf Lindahl som tagit fram rapporten, anser att sannolikheten för att en allvarlig olycka inträffar är ”överhängande”, skriver SvD.

– Vi slår hål på myten om svensk kärnkraft som säker. Svenska kärnkraftsverk är gamla, har stora säkerhetsproblem, det saknas personal och kompetens och ett stort antal incidenter sker, säger Rolf Lindahl till SvD.

Det har tidigare konstaterats att Ringhals inte har tillräckligt skydd mot översvämningar och jordbävningar. Och nu fastställs att även Forsmark och Oskarshamn har otillräckligt skydd mot naturkatastrofer. Skyddet mot terroristattacker är också dåligt.

Ekonomiska vinster går före

Svenska kärnkraftverk byggdes på 1970- och 80-talen. Men säkerheten prioriteras inte.

– Med gamla reaktorer borde man satsa på i första hand garantera säkerheten, men det tycks vara så att det primära är den ekonomiska vinsten och man chansar när det gäller säkerheten, säger Rolf Lindahl till SvD.

Greenpeace kritiserar även kopplingen mellan kärnkraftsindustrin och de statliga kärnkraftsinspektörerna. Tio av 14 inspektörer har tidigare jobbat för kärnkraftsindustrin.

– Det är en anmärkningsvärd hög siffra. Det gör att man blir misstänksam om lojaliteten. Finns den i viss mån kvar för industrin?, säger Lindahl.

Leif Karlsson, enhetschef för driftstillsyn av strålsäkerhetsmyndigheten menar att det krävs att flera inspektörer kommer från industrin för att de ska ha kunskap om anläggningarna.

– Svenska kärnkraftverk är säkra. Om vi anser att de inte är det stoppar vi dem. Ringhals har fått särskild tillsyn för vi såg problem i deras säkerhetsarbete. Oskarshamn ska redovisa åtgärder i oktober, säger Leif Karlsson till SvD.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.