Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Larmet: Zikaviruset kan spridas i USA

Zikaviruset sprids nu troligtvis i USA, uppger myndigheter i delstaten Florida.
Foto: Andre Penner / AP TT NYHETSBYRÅN
Fyra fall av smittan har konstaterats i Florida.
Foto: Moises Castillo / AP
Floridas guvernör Rick Scott.
Foto: Ron Sachs / CNP / POLARIS POLARIS IMAGES

Zikaviruset sprids nu troligtvis i USA, uppger myndigheter i delstaten Florida, enligt Washington Post.

Fyra fall av smittan har konstaterats i Florida.

Offentliggörandet från delstaten Florida är väntat. Redan för en vecka sedan meddelades att man undersökte flera fall av smitta av viruset som inte kan kopplas till resor i kända smittområden.

– Nu när det konstaterats att Florida blivit den första delstaten där smittan har spridits, ska vi använda alla tillgängliga medel för att bekämpa detta, säger guvernör Rick Scott, och tillägger att man redan förberett sig på detta sedan flera månader tillbaka.


LÄS MER: Zika-viruset klassas som internationell fara, enligt WHO


Trots att man inte hittat några myggor som bär på viruset, har myndigheterna dragit slutsatsen att smittan första vidare genom myggor i Miami-området.

Allt fler länder drabbade

De som nu smittats är en kvinna och tre män. Ingen av dem har rest i smittade områden, eller har haft sexuellt umgänge med någon som har, och har heller inte utsatt sig för någon annan känd risk.


LÄS MER: Zika-viruset riskerar att spridas till Europa i sommar


Amerikanska hälsomyndigheter har nu beordrat blodgivarcentraler i Miami-området att tillfälligt upphöra med blodinsamling tills dess att man bättre kan undersöka blodet.

Totalts har 1650 Zika-fall konstaterats i USA, men dessa fyra är de enda som inte kopplas till resor utanför USA, skriver AP.

Hos de flesta som smittas orsakar viruset inte några större besvär, men gravida kvinnor har visat sig drabbas av ökad risk för allvarliga fosterskador på hjärnan.

Zika-viruset sprids just nu i fler än 60 länder, skriver CNN. Smittan sker i huvudsak genom myggor och sexuellt umgänge. Inget vaccin finns.


Texten uppdateras.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.