Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Larmet: Veterinär dödar djuren utan bedövning

LIVE-TV: Senaste nyheterna med Expressen TV
Arkivbild.
Foto: shutterstock

Efter att djur avlivats utan narkos och feldiagnostiseringar som lett till akut avlivning slog veterinärkollegorna larm till länsstyrelsen.

De bedömer att bristerna i veterinärens vård är allvarliga och ber nu om prövning för disciplinära påföljder.

2020 slog kolleger på kliniken larm till länsstyrelsen i Östergötland. De uttryckte oro för djurens säkerhet, och att veterinären verkade sakna förmåga att behandla akut sjuka djur.

Kollegerna framför i anmälan att det finns allvarliga kommunikationsproblem på grund av språkförbistring, vilket försvårar deras möjlighet att handleda och hjälpa.

Vid flera tillfällen ska djur ha avlivats utan tillräcklig bedövning. I Sverige finns det krav på narkos, men trots det ska enligt journalanteckningar en katt, en kalv, ett lam och en hund ha avlivats utan att ha blivit sövda bara under 2022

Två hästar behövde avlivas akut

Även flera av veterinärens diagnostiseringar ifrågasätts. I augusti behandlades vid olika tillfällen två hästar med allvarliga symtom på kolik. Trots att hästarna inte svarade på behandlingen ombads ägarna att avvakta. Bara dagar efter besöket hos veterinären tvingades båda hästarna att avlivas akut.

Länsstyrelsen skriver att de ser mycket allvarligt på bristerna i vården. De menar att det finns tveksamheter i veterinärens grundläggande kunskaper och att fler djur riskerar att lida om veterinärens tillstånd inte dras in.

Anmälan lämnas därför över till Ansvarsnämnden för djurens hälso- och sjukvård för en prövning om disciplinpåföljd. 

Veterinärens bästa tips till oroliga hundägare:

Hundägare varnas för algförgiftning: ”Kan orsaka akut plötslig död”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.