Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Larmet: Vanliga vaccinet mot influensa har tagit slut

Därför är influensavaccin extra viktigt i år – Ole Fröbert förklarar.
Influensavaccinet har tagit slut i Stockholm.
Foto: CHRISTER WAHLGREN
Enligt uppgifter till Expressen ställs inbokade vaccinationstider in.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Influensavaccinet har tagit slut på flera håll i Stockholm. 

För att inte vården ska belastas med personer som är sjuka i säsongsinfluensa är det i år extra viktigt att riskgrupperna vaccineras, menar Folkhälsomyndigheten. 

Nu ställs inbokade vaccinationstider in. 

Det råder brist på influensavaccin i hela Sverige. Och nu är vaccinet helt slut på flera vårdcentraler i Stockholm. 

En läkare som arbetar på en vårdcentral berättar för Expressen att vaccinet tog slut efter bara tre veckor. 

– Det är sjukt dåligt skött av regionen. 

Han tycker att det är anmärkningsvärt att Region Stockholm inte köpt in vaccin så att det räcker till riskgrupperna, i och med coronapandemin. 

– Det finns ju personer som kan bli väldigt sjuka av det här. Varje inläggning som kan undvikas är viktig just nu, när det ändå är fullt med covidpatienter. 

Vaccinet beställs i januari

Magnus Thyberg är avdelningschef på Hälso- och sjukvårdsförvaltningen i Region Stockholm. Han berättar att upphandlingen av influensavaccin görs i januari, tillsammans med de andra regionerna. 

På grund av pandemin har vaccinationsviljan ökat säger han, men fler doser måste tillverkas och går inte att beställa från en dag till en annan. 

Han understryker att det finns vårdcentraler som har doser kvar.

Hur ska man göra om man är i riskgrupp och vill vaccinera sig?

– Då skulle jag gå in på 1177.se och höra av mig till olika vårdcentraler för att få en tid. 

Det är inte så att doser har sålts av regionen till privata aktörer som tar betalt för vaccineringen, berättar Magnus Thyberg. De aktörerna har köpt in vaccin vid sidan om regionernas avtal. 

– Risken är ju att om man är i riskgrupp och blir sjuk så kan man bli sjukare än vad man blivit annars, säger Magnus Thyberg. 

”Svagaste grupperna har inte tillgång till vaccinet”

Vaccinet ska vara gratis för personer i riskgrupp, men det förutsätter att det tas på vårdcentral som har avtal med regionen. 

– Eftersom det är slut i regionens kanaler hänvisas man bara till privata aktöre. Det är det som är lite skandalen – att regionen inte har sett till att de svagaste grupperna har tillgång till vaccinet, säger läkaren som Expressen varit i kontakt med. 

Helt ny teknik bakom coronavaccin – så fungerar det

Har aldrig tidigare godkänts för användning på människor.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.