Larmet: Unikt p-piller slut i hela Sverige

Följ senaste nytt i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.
P-pillret Wlaira är helt slut på alla apotek i Sverige. Bilden är tagen i ett annat sammanhang.
Foto: Hasse Holmberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
Qlaira är unikt i sin sammansättning och det finns inget annat p-piller med samma innehåll.
Foto: Creative Commons / Bayer
Bilden är tagen i ett annat sammanhang.
Foto: Isabell Höjman/TT / TT NYHETSBYRÅN

P-pillret Qlaira, som bland annat används som behandling mot endometrios, är slut på alla apotek i Sverige, rapporterar SVT Nyheter. 

P-pillret Qlaira har varit restnoterat ända sedan början av april. Men nu är det helt slut på alla apotek i Sverige – och väntas inte åter förrän i november, visar en kartläggning av SVT Nyheter. 

Qlaira är unikt i sin sammansättning och det finns inget annat p-piller med samma innehåll. De som använder p-pillret är nu tvungna att kontakta vården för förslag om alternativa preventivmedel. 

– Att man tänker att det bara är att byta till en annan sort, det tycker jag är att inte ta kvinnors symptom, sjukdomar och biverkningar på allvar, säger Anna-Sofia Melin, specialistläkare i gynekologi på Capio till SVT Nyheter. 

Används mot endometrios 

Qlaira används också som ett läkemedel mot sjukdomen endometrios. Ungefär var tionde person med mens lider av sjukdomen, som bland annat ger kroniska och svåra smärtor ofta i samband med mens och ägglossning. 

Orsaken till att p-pillret är slut är ett produktionsstopp hos läkemedelsjätten Bayer – på grund av svårigheter att få tag på en del av den aktiva substans som ska finnas i pillret, uppger Maria Wanrud, gruppchef på Läkemedelsverket till SVT Nyheter. 

”Små marginaler” 

Dessutom har Läkemedelsverket inte något uppdrag att hålla lager med läkemedel, men apoteken och tillverkaren brukar ha ett lager för de flesta läkemedlen som räcker i ett par månader enligt Wanrud. 

– Företagen producerar små lager och precis i sista sekund, för att man vill sälja slut på det man har, vilket innebär att det finns väldigt små marginaler om något skulle gå fel.

Preventivmedel för män ger positiva resultat

Då kan det finnas tillgängliga på marknaden

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.