Orealistiska förväntningar är en av de största anledningarna till att skönhetskliniker nekar patienter. Nu slår läkarna larm om att det är sociala medier som skapar de här förväntningarna.
På Nordesthetics-kliniken i Kautas, Litauen, är de flesta besökarna från andra länder. De reser till Litauen för att göra skönhetsingrepp till ett billigare pris.
– Vi tar patienternas förväntningar på stort allvar, men vi är övertygade om att de orimliga förväntningarna eldas på av sociala medier, säger Justina Bartkute, chef på Nordesthetics-kliniken.
Flera plastikkirurger och andra läkare har de senaste åren slagit larm om att patienter kommer med redigerade Instagrambilder till klinikerna och säger att det är så de vill bli opererade.
Instagram har vidtagit åtgärder, och begränsar numera poster som handlar om bantning och skönhetsoperationer så att ingen under 18 ska kunna se dem.
– Vi vill att Instagram ska vara en positiv plats för alla användare, och det här är en del i vårt arbete för att minska den press som folk ibland känner i sociala medier, säger Emma Collins, policy-chef på Instagram i ett pressmeddelande om åtgärden.
Sociala medier kan orsaka BDD
Trots detta finns det rapporter om att sociala medier kan orsaka en sjukdom som heter BDD (body dysmorphic disorder), eller dysmorfofobi på svenska. Det innebär att man har en inbillad bild av sig själv och sitt utseende som inte är positiv och leder till en ökad utseendefixering. Som följd av detta kan man drabbas av flera olika sociala fobier. Många som lider av BDD tar till plastikkirurgi, men det är vanligt att de som har diagnosen blir missnöjda med resultatet eller fokuserar sin ångest på någon annan del av kroppen i stället.
Nu hoppas Justina Bartkute att fler kliniker börjar neka patienter med orealistiska förväntningar.
– Det ska vara ett sätt för människor att må bättre och se bättre ut, inte ett verktyg för att självmedicinera en diagnos. Vi hoppas att vi snart får se en mer etisk bransch, säger hon.