Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Larmet: Unga opererar sig för att se ut som på Instagram

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.

Antalet patienter som kommer in till skönhetskliniker med orealistiska förväntningar ökar kraftigt.

Nu slår klinikerna larm – och säger att sociala medier är en stor faktor i ökningen. 

– Vi nekar tre gånger så många som vanligt, säger Justina Bartkute, chef på Nordesthetics-kliniken i Kautas i Litauen, dit många så kallade ”skönhetsturister” vänder sig.

Orealistiska förväntningar är en av de största anledningarna till att skönhetskliniker nekar patienter. Nu slår läkarna larm om att det är sociala medier som skapar de här förväntningarna.

På Nordesthetics-kliniken i Kautas, Litauen, är de flesta besökarna från andra länder. De reser till Litauen för att göra skönhetsingrepp till ett billigare pris.

– Vi tar patienternas förväntningar på stort allvar, men vi är övertygade om att de orimliga förväntningarna eldas på av sociala medier, säger Justina Bartkute, chef på Nordesthetics-kliniken.

Flera plastikkirurger och andra läkare har de senaste åren slagit larm om att patienter kommer med redigerade Instagrambilder till klinikerna och säger att det är så de vill bli opererade.

Instagram har vidtagit åtgärder, och begränsar numera poster som handlar om bantning och skönhetsoperationer så att ingen under 18 ska kunna se dem.

– Vi vill att Instagram ska vara en positiv plats för alla användare, och det här är en del i vårt arbete för att minska den press som folk ibland känner i sociala medier, säger Emma Collins, policy-chef på Instagram i ett pressmeddelande om åtgärden.

Sociala medier kan orsaka BDD

Trots detta finns det rapporter om att sociala medier kan orsaka en sjukdom som heter BDD (body dysmorphic disorder), eller dysmorfofobi på svenska. Det innebär att man har en inbillad bild av sig själv och sitt utseende som inte är positiv och leder till en ökad utseendefixering. Som följd av detta kan man drabbas av flera olika sociala fobier. Många som lider av BDD tar till plastikkirurgi, men det är vanligt att de som har diagnosen blir missnöjda med resultatet eller fokuserar sin ångest på någon annan del av kroppen i stället.

Nu hoppas Justina Bartkute att fler kliniker börjar neka patienter med orealistiska förväntningar.

– Det ska vara ett sätt för människor att må bättre och se bättre ut, inte ett verktyg för att självmedicinera en diagnos. Vi hoppas att vi snart får se en mer etisk bransch, säger hon.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.