Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Varningen: Unga luras att titta på självmordsklipp

Flera fontäner i Kansas har svämmats över av bubblor efter att en viral TikTok-trend fått fart.
Klippet göms i andra videor på sajten.Foto: Erik Nylander/TT / TT Nyhetsbyrån

Ett självmordsklipp sprids på den populära appen TikTok. 

Sociala medier-jätten står handfallen när klippet göms i andra klipp för att lura människor att titta.

Nu slår TikTok själv larm.

TikTok varnar nu för det klipp som visar en man som tar sitt eget liv. Klippet började spridas på TikTok under söndagen och kommer från början från en Facebook Live-inspelning.

När nu klippet sprids på appen agerar TikTok.

– Vårt system har automatiskt upptäckt och flaggat för de här klippen eftersom de strider mot vår policy om material som visar, glorifierar eller uppmanar till självmord, säger Hilary McQuaide, talesperson för TikTok, enligt BuzzfeedNews.

Hon fortsätter:

– Vi stänger av konton som vid upprepade tillfällen försöker ladda upp de här klippen, och vi uppskattar medlemmar som rapporterar om material och varnar andra för att titta, engagera sig eller sprida sådana videos på vilken plattform som helst, av respekt för personen och dennes familj.

Sprider självmordsklipp gömda på TikTok

Men trots varningarna är det svårt att få stopp på spridningen.

Användare gömmer självmordsklippet i andra klipp som till synes är harmlösa – för att lura människor att titta på det.

Som en motpol sprids en skärmdump av en man med skägg sittandes vid ett skrivbord, för att visa andra vad de ska se upp med.

Det är inte första gången TikTok kritiserats för dödligt våld på plattformen. Tidigare i år livesände en 19-årig användare sitt självmord – och appen kritiserades efter att ha väntat i nästan tre timmar innan myndigheter larmades. Andra plattformar har också kritiserats för våldsklipp, till exempel fick Facebook hård kritik efter att livesändningen av terrordådet i Christchurch i Nya Zeeland 2019 inte stängdes ner tillräckligt fort. 50 personer mördades i massakern.

Självmordstankar? Hit kan du vända dig

Är du närstående: Ta alltid självmordstankar eller planer på allvar. Bevara lugnet, men vidta åtgärder.

 

Prata och våga lyssna. Uttryck din oro och ställ frågor. Ge konkreta exempel på varför du tror att det finns en självmordsrisk. Visa empati och döm aldrig. Men vidhåll att alla har ett eget ansvar för sina handlingar.

 

En självmordsnära person behöver träffa någon från psykiatrin på en gång. Ring 112 eller åk till en akutmottagning. Om möjligt – lämna inte personen ensam.

 

Självmord är ofta impulshandlingar. Självmordsnära människor är ofta ambivalenta in i det sista. Det går att påverka dem. Betona att det går att få hjälp och att saker och ting kommer att bli bättre.

 

Ring alltid 112 om läget är akut.

BRIS vuxentelefon: 077-150 50 50.

BRIS – Barnens hjälptelefon: 116 111, www.bris.se.

Självmordslinjen: 90 101, chatt.mind.se.

Jourhavande präst: Nås via 112.

Föräldratelefon: 020-85 20 00.

Jourhavande kompis: 020-22 24 44.

Spes (Riksförbundet för suicidprevention och efterlevandes stöd): spes.nu.

Telefonjouren: 08-34 58 73.

 

Källor: mind.se och www.spesistockholm.se.

LÄS MER: För dig med premium – allt det senaste inom:
Reportage & Granskning

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.