Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Larmet: Tio transkvinnor mördade runtom i USA i år

Zoe Spears, 23, mördades i Maryland under torsdagen. Foto: Facebook / Facebook
Muhlaysia Booker, 23, mördades i Texas i Maj. Foto: Instagram / Instagram
Ashanti Carmon mördades i Marlyand i mars. Foto: Facebook / Facebook.

Tio transkvinnor har dödats i USA i år, enligt en rapport från Human Rights Campaign. 

I staten Maryland har två transkvinnor mördats under loppet av fyra månader – och nu reagerar samhället.

”Mördandet av svarta transkvinnor är en kris”, skriver den demokratiska senatorn Elizabeth Warren på Twitter.

Under den första halvan av 2019 har USA drabbats av det som nu kallas en kris. Tio transkvinnor runtom i landet har mördats, varav den senaste tragedin skedde i torsdags, skriver Buzzfeed.

Då mördades 23-åriga Zoe Spears i en förort i Maryland som ligger på gränsen till Washington DC. I slutet av mars, hade en annan transkvinna vid namn Ashanti Carmon mördats tre kvarter bort.

Enligt polisens uppgifter avled Zoe Spears till följd av flera skottskador. De två kvinnorna från Maryland ska ha känt varandra och nu utreds det om deras mord kan ha haft en koppling. 

Polisen har bland annat varit i kontakt med flera sexarbetare vid området Eastern Avenue där båda morden skedde, skriver Buzzfeed.

Tio transkvinnor mördade i USA i år

Hittills har det inte kunnat beläggas om de två transkvinnorna i Maryland mördades på grund av att de var trans.

– Det finns ingen direkt koppling som vi ser i nuläget, men det är självklart något som vi utreder väldigt noggrant, sa Brian Reilly vid den lokala polisen under en presskonferens på fredagen enligt Buzzfeed.

Han fortsatte:

– Det är ovanligt att vi har två mord som dessa bara några kvarter ifrån varandra.

I fjol mördades minst 26 transpersoner i USA enligt den mänskliga rättighetsorganisationen Human Rights Campaign. Majoriteten av människorna ska ha varit svarta transkvinnor som fallit offer för våldsattacker. 

Den mörka trenden tycks fortsätta i år, uttrycker organisationen i sin rapport.

Elizabeth Warren: ”En kris”

Men dödsfallen har fått USA:s politiker att reagera. David Grosso som sitter i kommunfullmäktige i Washinton DC har drivit för en lag om att avkriminalisera sexarbete i staden. Lagen ska också verka för att göra det enklare för sexarbetare att rapportera våldsbrott till polisen.

”Genom att ta bort rättsliga straff för sexarbetare kan vi föra människor ut från skuggorna och hjälpa dem att komma i kontakt med de instanser de behöver för att kunna leva säkra och hälsosamma liv”, skriver David Grosso i ett uttalande som förklarar lagförslaget. 

Elizabeth Warren. Foto: DARRON CUMMINGS / AP TT NYHETSBYRÅN

Samtidigt har Elizabeth Warren, presidentkandidat och senator i Maryland, beklagat situationen för transkvinnor via sin Twitter:

”Dana Martin. Ashanti Carmon. Claire Legato. Muhlaysia Booker. Paris Cameron. Michelle ”Tamika” Washington. Chynal Lindsey. Jazzaline Ware. Chanel Scurlock. Och nu Zoe Spears. Mördandet av svarta transkvinnor är en kris. Vi kommer att bekämpa detta och vi kommer att fortsätta säga deras namn”, skriver Elizabeth Warren.