Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Larmet: Sverige kan drabbas som norra Italien

Följ det senaste om coronaviruset i Expressen TV.
En ensam cyklist på Katedralstorget i Milan.Foto: DANIEL DAL ZENNARO / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Ett folktomt Segels torg under torsdagen.Foto: Läsarbild
ECDC varnar för att andra europiska länder inom dagar får samma situation som i norra Italien.Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / MEDIABILD/IBL
ECDC menar att Sverige och andra drabbade europiska länder inom dagar kan få samma situation som Kina upplevde under den värsta smittperioden.Foto: XINHUA / XINHUA/SIPA USA SIPA USA
Karin Tegmark-Wisell, enhetschef vid Smittskyddsinstitutet.

Sverige och andra europeiska länder kommer troligtvis att drabbas lika hårt och dödligt av nya coronaviruset som norra Italien och Kina, skriver europeiska smittskyddsmyndigheten ECDC i en ny riskbedömning. 

”Det är troligt att inom loppet av dagar, eller några få veckor, liknande situationer kommer uppstå”, skriver myndigheten. 

– Vi har mycket hög risk för smittspridning i samhället och måste ha insikt i konsekvenserna, säger Karin Tegmark Wisell, chef på avdelningen för mikrobiologi vid Folkhälsomyndigheten.

De bekräftade smittfallen för coronapandemin närmar sig 130 000 över hela världen. 

Nära 5 000 personer har dött. 

I Sverige har en person dött och över 600 personer har insjuknat i viruset som det varken finns vaccin eller riktade läkemedel emot. 

– Vi är i pandemiläge och har indikationer på att smitta finns i samhället Sverige. Nu måste vi förhålla oss till att smittan kan finnas lite varstans, säger Karin Tegmark Wisell, chef på avdelningen för mikrobiologi vid Folkhälsomyndigheten. 

Hit vänder du dig med dina frågor om corona 

Smittskyddsmyndigheten skarpa varning till Europa

I Kina har 3 169 personer avlidit efter att ha insjuknat. I Italien, som är värst drabbat utanför miljardrepubliken, har 827 personer dött efter att ha insjuknat och det finns 12 462 bekräftade smittfall. 

I en ny riskanalys skriver ECDC - den europiska smittskyddsmyndigheten som har sitt huvudkontor i Solna - att andra europeiska länder troligtvis kommer drabbas lika hårt som Italien och Kina. 

Myndigheten skriver att den senaste tidens smittutveckling i stora delar av Europa speglar den utvecklingen som Kina upplevde i januari och februari, norra Italien under februari.  

”Det är troligt att inom loppet av dagar, eller några få veckor, liknande situationer kommer uppstå i andra EU/EEA-medlemsländer och i Storbritannien”, uppger myndigheten. 

– Vi har mycket hög risk för smittspridning i samhället och måste ha insikt i konsekvenserna, säger Karin Tegmark Wisell. 

Tegmark Wisell: ”Vi behöver göra allt för att bryta smittkedjor”

– Vi behöver göra allt för att bryta smittkedjor. Vi måste förbereda oss på att det kan få en kraftig påverkan på vården med ett stort behov av intensivvårdsplatser, säger Karin Tegmark Wisell. 

ECDC, som är expertmyndighet för de europeiska ländernas smittskydd, listar i sin nya riskbedömning en rad åtgärder för att stoppa smitta, som att sätta hela områden i karantän och att stänga skolor. Italien har spärrat av resande inom, till och från landet och beslutat att stänga ner allt från Serie A till skolor, butiker och barer. 

– Italien har en samhällsuppbyggnad som liknar vår, vi kan ta lärdom av deras erfarenheter. Vi kan inte säkerställa att vi inte får samma situation i Sverige, men vi kan minimera konsekvenserna. 

Hittills har Folkhälsomyndigheten inte rekommenderat stängning av skolor och förskolor 

– Man måste väga hur olika insatser påverkar samhällsekonomin. Alla har inte råd att vara hemma och har inte jobb där det är möjligt att arbeta hemifrån. Om man stänger alla skolor och förskolor, ska barnen vara hos mormor och morfar som är känsliga för den nya smittan? Eller ska de driva på stan?

Att sätta hela områden i karantän och införa utegångsförbud är andra exempel på tuffa åtgärder för att stoppa smitta. 

– Då är frågan om vad det extra tvånget gör för skillnad? Man ska också veta att det är dåligt med evidens för vilken effekt olika åtgärder har.

Sverige och andra länder rustar nu för att försöka undvika katastrofen i Italien. Sedan natten till torsdagen är det allmänna sammankomster med fler än 500 personer förbjudna i Sverige – bryter man mot förbudet så är straffskalan från böter till fängelse på högst sex månader. 

– Just nu arbetar vi på rekommendationer när det gäller mindre sammankomster än 500 personer. Smittrisken är ju lägre om man är ute och går en promenad i skogen än om man samlas inomhus, säger Karin tegmark Wisell. 

Så har olika länder agerat mot coronaspridning

Ungern, med enbart 16 fall, beslutade innan Sverige att förbjuda allmänna sammankomster med över 500 personer utomhus. Inomhus så är sammankomster på över 100 personer förbjudet. 

Under onsdagen meddelade danska myndigheter att delar av samhällsapparaten stänger ner för att förhindra att coronaviruset sprider sig ytterligare. 

Danmark har 615 bekräftade fall av coronavirus. 

Danmarks statsminister Mette Fredriksen uppgav att skolor och universitet stänger och att bibliotek inte kommer vara tillgängliga för befolkningen. 

Även i Norge, som har 713 bekräftade fall, stängs samtliga skolor och förskolor. Man inför också obligatorisk karantän för norska medborgare som varit utomlands, det meddelade statsminister Erna Solberg vid en presskonferens. 

Dessutom förbjuds kultur- och idrottsevenemang.

”Har ett litet lager”.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.