Larmet: Stor ökning av fuskande studenter

Mellan 2015 och 2017 ökade antalet avstängningar för fusk med närmare 40 procent på svenska högskolor och universitet.
Foto: Colourbox
Trots tekniska hjälpmedel upptäcks det mesta av fusket när lärarna rättar studenternas uppgifter.
Foto: Colourbox

Allt fler studenter stängs av för fusk, visar en kartläggning om DN har gjort.

Nu varnas för att ny teknik med atificiell intelligens ger studenterna nya möjligheter.

– Det pågår en kapprustning, säger Jonas Lundqvist, en av grundarna av Urkund, till DN.

Mellan 2015 och 2017 ökade antalet avstängningar för fusk med närmare 40 procent på svenska högskolor och universitet. Det visar en kartläggning som DN har gjort med statistik från ett 20-tal lärosäten. Även anmälningarna till disciplinnämnderna ökar.

Samtidigt gör teknikutvecklingen att det blir allt lättare för den som vill fuska. Jonas Lundqvist, som har varit med och grundat systemet Urkund som används för att granska texter och upptäcka plagiat, varnar för att lärosäten inte är tillräckligt förberedda inför de möjligheter som skapas av artificiell intelligens.

– Det pågår en kapprustning. Studenternas motivation för att ta till de metoder som behövs kommer att öka. Det driver på en utveckling mot allt mer sofistikerade plagiat, säger han till DN.

Upptäcks av lärarna

Trots tekniska hjälpmedel upptäcks dock det mesta av fusket när lärarna rättar studenternas uppgifter.

Även Markos Stavroulakis, chefs­jurist vid Stockholms universitet, säger till DN att det blivit lättare att plagiera, men att man också blivit bättre på att upptäcka fusk.

Det vanligaste orsaken till studenter stängs av för fusk är plagiat. Vissa stängs av för att använt otillåtna hjälpmedel som till exempel fusklappar.

Samtidigt undestryker Södertörns högskola, som är ett av de lärsosäten som har flest ärenden, att det kan vara bra att ha många anmälningar.

– Vi har aldrig sett många ärenden som något negativt. Tvärtom visar det att vi arbetar aktivt med frågan, säger Eva-Carolina Säfvelin, utredare på studentavdelningen, till DN.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.