Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Larmet: Stor ökning av olyckor med elsparkcyklar

Antalet olyckor med elsparkcyklar har blivit betydligt fler.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

Antalet olyckor med elsparkcyklar har ökat lavinartat.

Från att bara ha varit ett 20-tal för ett par år sedan har det hittills i år registrerats uppemot 1 000 olyckor med fordonen.

– Elsparkcykeln har blivit ett fordon som används i stadslivet av unga vuxna på ett inte helt trafiksäkert sätt, säger Khabat Amin, statistiker på Transportstyrelsen.

Elsparkcyklarnas vara eller icke vara är ständigt omdebatterat, inte minst i storstäderna. 

Många upplever att fordonen för transport är relativt enkla att handskas med, men när de sedan parkeras mest hamnar i vägen.

Under det senaste året har även flera olycksfall blivit omskrivna där just elsparkcyklar varit inblandade. Tidigare i höstas avled även en man av sina skador sedan han krockat med en stillastående elsparkcykel i Västerås.

Nu visar statistik från Transportstyrelsen att antalet olyckor med elsparkcyklarna ökat dramatiskt. 

Efter att de för drygt fem år sedan knappt märkts av i statistiken har de under det senaste året nåtts av uppemot 1 000 rapporterade olyckor med fordonen.

Olyckorna ökar även med A- och EPA-traktorer

Mellan åren 2016 och 2018 rapporterades 20-talet olyckor med elsparkcyklar inblandade. Men i år har ökningen alltså blivit väldigt mycket större än så.

– Majoriteten av olyckorna med elsparkcyklar inträffar i storstäder och sker framför allt på kvällar och nätter under helger. Det beror så klart på att det finns flest elsparkcyklar i större städer, men visar också att elsparkcykeln har blivit ett fordon som används i stadslivet av unga vuxna på ett inte helt trafiksäkert sätt, säger Khabat Amin, statistiker på Transportstyrelsen i ett pressmeddelande.

Man har samtidigt gjort bedömningen att den stora ökningen skett sedan 2019 då elsparkcyklarna etablerades på allvar. 

Transportstyrelsen har även granskat antalet olyckor för fordonstyperna A/EPA-traktor, mopedbil, fyrhjuling och snöskoter.

Av dessa är det A- och EPA-traktorerna som sticker ut i statistiken. 

Detta då antalet fordon ökat från lite fler än 25 000 för två år sedan till cirka 43 000 i dag. I och med det har även antalet olyckor ökat. 2019 skadades nämligen 146 personer i olyckor med A- eller EPA-traktorer, detta jämfört med 214 stycken 2020 och runt 200 personer i år.

TV: Vill förbjuda elsparkcyklar efter krasch

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.