Elsparkcyklarnas vara eller icke vara är ständigt omdebatterat, inte minst i storstäderna.
Många upplever att fordonen för transport är relativt enkla att handskas med, men när de sedan parkeras mest hamnar i vägen.
Under det senaste året har även flera olycksfall blivit omskrivna där just elsparkcyklar varit inblandade. Tidigare i höstas avled även en man av sina skador sedan han krockat med en stillastående elsparkcykel i Västerås.
Nu visar statistik från Transportstyrelsen att antalet olyckor med elsparkcyklarna ökat dramatiskt.
Efter att de för drygt fem år sedan knappt märkts av i statistiken har de under det senaste året nåtts av uppemot 1 000 rapporterade olyckor med fordonen.
Olyckorna ökar även med A- och EPA-traktorer
Mellan åren 2016 och 2018 rapporterades 20-talet olyckor med elsparkcyklar inblandade. Men i år har ökningen alltså blivit väldigt mycket större än så.
– Majoriteten av olyckorna med elsparkcyklar inträffar i storstäder och sker framför allt på kvällar och nätter under helger. Det beror så klart på att det finns flest elsparkcyklar i större städer, men visar också att elsparkcykeln har blivit ett fordon som används i stadslivet av unga vuxna på ett inte helt trafiksäkert sätt, säger Khabat Amin, statistiker på Transportstyrelsen i ett pressmeddelande.
Man har samtidigt gjort bedömningen att den stora ökningen skett sedan 2019 då elsparkcyklarna etablerades på allvar.
Transportstyrelsen har även granskat antalet olyckor för fordonstyperna A/EPA-traktor, mopedbil, fyrhjuling och snöskoter.
Av dessa är det A- och EPA-traktorerna som sticker ut i statistiken.
Detta då antalet fordon ökat från lite fler än 25 000 för två år sedan till cirka 43 000 i dag. I och med det har även antalet olyckor ökat. 2019 skadades nämligen 146 personer i olyckor med A- eller EPA-traktorer, detta jämfört med 214 stycken 2020 och runt 200 personer i år.