Larmet: Rekordmånga smittas av kyckling

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Kycklingar som väntar på slakt.
Foto: Roger Turesson
Den ökade konsumtionen har sitt pris, under förra året upptäckte Kronfågel att antalet smittade kycklingar ökar med 30 procent.
Foto: Roger Turesson
Vi svenskar äter alltmer kyckling.
Foto: / COLOURBOX.COM

Vi svenskar äter alltmer färsk kyckling. 

Men konsumtionen har sitt pris - under förra året smittades rekordmånga av bakterien campylobacter, skriver Aftonbladet

Dessutom finns allvarliga brister hos storproducenten Kronfågel. 

– Företaget har helt tappat sin moraliska kompass, det handlar bara om att tjäna pengar. Därför ökar produktionstempot och arbetsmiljöproblemen. Det är även grundorsaken till den ökade smittspridningen, säger en källa med god insyn till tidningen. 

Till följd av ökad efterfrågan slaktas allt fler kycklingar på Kronfågels slakteri i Valla, utanför Katrineholm. 

2012 slaktades cirka 135 000 kycklingar per dag, nu fem år senare är den genomsnittliga siffran 195 000, skriver Aftonbladet

Produktionstakten har också ökat på fabriken, där kontrolleras 3,6 kycklingar i sekunden för att dessa inte ska ha exempelvis synliga tumörer, leverskador eller hudsjukdomar. 

Ökad smitta

Men den ökade konsumtionen har sitt pris, under förra året upptäckte Kronfågel att antalet smittade kycklingar ökar med 30 procent. 

Folkhälsomyndigheten har även slagit larm om att allt fler svenskar smittats av campylobacter efter att ha ätit färsk kyckling. Detta ska enligt uppgifter till Aftonbladet vara ett av de största hoten mot Kronfågels produktion. 

– Företagsledningen säger att marknaden vill ha mer kött. Därför ökar produktionstempot och arbetsmiljöproblemen. Det är även grundorsaken till den ökade smittspridningen, säger en källa med god insyn till Aftonbladet. 

Trängsel bland djuren gör även att allt fler djur skadas, enligt interna dokument som Aftonbladet tagit del av kommer 6000 fåglar med brutna vingar till slakteriet i Valla varje dag. Ett stort lidande för fåglarna och en anledning till att köttet inte går att sälja. 

1,6 miljoner kasserades

Under förra året kasserades 1,6 miljoner kycklingar på grund av att de på något sätt ska ha varit "otjänliga". 

Den ökade produktionstakten har även lett till en ökad belastning för de anställda som förra året totalt tvingades till 200 dagars överarbete över hela produktionsledet. 

2015 ska även Arbetsmiljöverket ha påtalat allvarliga brister i arbetsmiljön på slakteriet.

Kronfågel själva hävdar att anledningen till den höga smittorisken bland kycklingarna är att man av misstag tvättat lådorna som kycklingen transporterats i med förorenat vatten. 

– Vi åtgärdade omedelbart felet och halterna har enligt våra egna första mätningar återgått till låga nivåer sedan dess, säger Magnus Lagergren, vd på Kronfågel till Aftonbladet. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.