Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Larmet: Personalbrist på 6 av 7 universitetssjukhus

Ny undersökning visar ändrade attityder mot den svenska coronastrategin.
På Akademiska sjukhuset i Uppsala är behovet av mer vårdpersonal stort. Bild från Expressens reportageserie ”Pandemin inifrån”.
Foto: NICLAS HAMMARSTRÖM
Av Sveriges 7 universitetssjukhus är det 6 som har brist på vårdpersonal, enligt Ekot.
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN

Det råder personalbrist på 6 av 7 universitetssjukhus i Sverige.

På flera av sjukhusen tvingas personalen nu jobba övertid och flytta runt mellan avdelningarna för att mäkta med inflödet av covidpatienter, enligt Sveriges Radios Ekot.

Universitetssjukhusen i Göteborg, Skåne, Stockholm, Örebro och Uppsala uppger till Ekot att behovet av mer personal stort.

– Läget just nu är nästan svårare än i våras med anledningen av den uppskjutna vården och att vi igen har stort inflöde av patienter med covid-19 som behöver vård, säger Anna Wadenhov, HR direktör på Akademiska sjukhuset i Uppsala, till Radion.

Av Sveriges Universitetssjukhus är det bara Norrlands universitetssjukhus som uppgett att personalen räcker till.

”Det vi alla är rädda för”

En förklaring till bristen är den den hårda arbetsbelastningen som fått många att lämna vårdyrket.

Under årets 10 första månader slutade sammanlagt 415 sjuksköterskor, undersköterskor och läkare på Akademiska sjukhuset i Uppsala – vilket är 72 fler än samma period 2019.

– Det vi alla är rädda för det är väl att våra medarbetare faktiskt inte orkar med den belastning som sjukvården har i dag, säger Anna Wadenhov till Ekot.

Oro inför vaccinationsstart

Men det är inte bara den direkta covidvården som oroar sig för att personalbristen. 

I Västra Götaland förbereder sig regionen inför en framtida massvaccination och nu efterlyser man hjälp från pensionerade sjuksköterskor för att klara av det arbetet.

– Vi kommer behöva hjälp, säger Ulrika Holmqvist, primärvårdschef i Norra Bohuslän och Dalsland.

Få dagens viktigaste coronanyheter sammanfattade. Ladda ned Expressens nyhetsapp och välj att ta emot pushnotiser om coronaviruset.

Därför kan coronatestet ge fel resultat

Så ska du tänka om du får ett negativt resultat.
Terapihundar hjälper vårdarbetare under corona

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.