Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Larmet: Osäkra hiv- tester säljs i Sverige

Läkemedelsverket uppmärksammades om de tveksamma testerna redan 2016.
Foto: RUNGROJ YONGRIT / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Det går även att vända sig direkt till sjukvården för kostnadsfria tester.
Foto: RUNGROJ YONGRIT / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Tveksamma hiv-tester som kan ge osäkra resultat säljs till svenskar.

Testernas sämre kvalitet kan leda till att hiv-positiva för smittan vidare omedvetet.

– Vi har sett att de finns på den svenska marknaden, och att det finns intresse hos ungdomar att köpa dem, säger Parthena Lövgren, utredare på Läkemedelsverket.

I Sverige finns flera självtest för könssjukdomar. Testen görs hemma, och skickas sedan till ett laboratorium för analys. Nu varnar Läkemedelsverket för självtester av dålig kvalitet som finns tillgängliga online.

I ett pressmeddelande skriver Läkemedelsverket att dessa tester kan ge falska resultat, vilket kan leda till att hiv-smittade inte uppsöker vård. I och med detta finns en risk att hiv-positiva i stället sprider smittan vidare.

Granska märkningen

Läkemedelsverket uppmärksammades om de tveksamma testerna redan 2016.

– Det kom rapporter från andra europeiska länder om hiv-tester som utvecklades utanför Europa, men ändå såldes på den europeiska marknaden, säger Parthena Lövgren, utredare på Läkemedelsverket och fortsätter:

– Då började man diskutera vilken syn som fanns på dessa testers sensitivitet, finns samma krav som finns inom vården till exempel?

Utredningar visade att dessa tester även fanns på den svenska marknaden.

– Vi har inte undersökt prestandan i de här produkterna, eller hur många som köpt dem. Men vi har sett att de finns på den svenska marknaden, och att det finns intresse hos ungdomar att köpa dem. Då tänkte vi att vi börjar med att informera: Ska du köpa dessa tester var lite mer aktsam och granska märkningen kritiskt, säger Parthena Lövgren.

Finns kostnadsfria tester

Testerna bör ha en CE-märkning för att anses vara säkra. Märkningen innebär att testerna uppfyller de säkerhets- och prestandakrav som lagen ställer.

Det går även att vända sig direkt till sjukvården för kostnadsfria tester för de könssjukdomar som omfattas av smittskyddslagen, bland annat hiv, klamydia, gonorré, syfilis och hepatit.


Hiv i Sverige

I Sverige rapporteras cirka 450 fall av hiv varje år, enligt Folkhälsomyndigheten. De allra flesta har fått smittan utomlands.

I dag lever omkring 7 000 personer med rapporterad hiv-infektion i Sverige.

Totalt har drygt 11 000 fall av hiv rapporterats i Sverige sedan 1983.

Källa: Folkhälsomyndigheten 

Världsaidsdagen

Världsaidsdagen, eller World Aids Day, är en minnesdag för alla som dött i aids – men är också ämnad att visa stöd för de miljoner människor som lever med hiv.

Dagen innefaller den 1 december.

Läs mer på Folkhälsomyndighetens hemsida.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.