Läkemedelsverket uppmärksammades om de tveksamma testerna redan 2016. Foto: RUNGROJ YONGRIT / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅNLäkemedelsverket uppmärksammades om de tveksamma testerna redan 2016. Foto: RUNGROJ YONGRIT / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Läkemedelsverket uppmärksammades om de tveksamma testerna redan 2016. Foto: RUNGROJ YONGRIT / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Det går även att vända sig direkt till sjukvården för kostnadsfria tester. Foto: RUNGROJ YONGRIT / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅNDet går även att vända sig direkt till sjukvården för kostnadsfria tester. Foto: RUNGROJ YONGRIT / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Det går även att vända sig direkt till sjukvården för kostnadsfria tester. Foto: RUNGROJ YONGRIT / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Larmet: Osäkra hiv- tester säljs i Sverige

Publicerad

Tveksamma hiv-tester som kan ge osäkra resultat säljs till svenskar.

Testernas sämre kvalitet kan leda till att hiv-positiva för smittan vidare omedvetet.

– Vi har sett att de finns på den svenska marknaden, och att det finns intresse hos ungdomar att köpa dem, säger Parthena Lövgren, utredare på Läkemedelsverket.

I Sverige finns flera självtest för könssjukdomar. Testen görs hemma, och skickas sedan till ett laboratorium för analys. Nu varnar Läkemedelsverket för självtester av dålig kvalitet som finns tillgängliga online.

I ett pressmeddelande skriver Läkemedelsverket att dessa tester kan ge falska resultat, vilket kan leda till att hiv-smittade inte uppsöker vård. I och med detta finns en risk att hiv-positiva i stället sprider smittan vidare.

Granska märkningen

Läkemedelsverket uppmärksammades om de tveksamma testerna redan 2016.

– Det kom rapporter från andra europeiska länder om hiv-tester som utvecklades utanför Europa, men ändå såldes på den europeiska marknaden, säger Parthena Lövgren, utredare på Läkemedelsverket och fortsätter:

– Då började man diskutera vilken syn som fanns på dessa testers sensitivitet, finns samma krav som finns inom vården till exempel?

Utredningar visade att dessa tester även fanns på den svenska marknaden.

– Vi har inte undersökt prestandan i de här produkterna, eller hur många som köpt dem. Men vi har sett att de finns på den svenska marknaden, och att det finns intresse hos ungdomar att köpa dem. Då tänkte vi att vi börjar med att informera: Ska du köpa dessa tester var lite mer aktsam och granska märkningen kritiskt, säger Parthena Lövgren.

Finns kostnadsfria tester

Testerna bör ha en CE-märkning för att anses vara säkra. Märkningen innebär att testerna uppfyller de säkerhets- och prestandakrav som lagen ställer.

Det går även att vända sig direkt till sjukvården för kostnadsfria tester för de könssjukdomar som omfattas av smittskyddslagen, bland annat hiv, klamydia, gonorré, syfilis och hepatit.

 

Hiv i Sverige

I Sverige rapporteras cirka 450 fall av hiv varje år, enligt Folkhälsomyndigheten. De allra flesta har fått smittan utomlands.

I dag lever omkring 7 000 personer med rapporterad hiv-infektion i Sverige.

Totalt har drygt 11 000 fall av hiv rapporterats i Sverige sedan 1983.

Källa: Folkhälsomyndigheten 

 

Världsaidsdagen

Världsaidsdagen, eller World Aids Day, är en minnesdag för alla som dött i aids – men är också ämnad att visa stöd för de miljoner människor som lever med hiv.

Dagen innefaller den 1 december.

Läs mer på Folkhälsomyndighetens hemsida.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag