Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Larmet om Sverige: Fler döda än i våras

Jämförelsen med Norge visar inte hela bilden.
Epidemiologen varnar för att dödstalen kan öka kraftigt.
Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL /TT / TT NYHETSBYRÅN
Drottninggatan i Stockholm 13 november.
Foto: OLLE SPORRONG

Sverige kan ha över 100 döda på ett dygn innan jul, enligt Marc Bevand, researcher, och David Steadson, epidemiolog.

Dödstalen kan bli större än under toppen i april.

– Vi har en potentiellt katastrofal jul framför oss, säger David Steadson.

Är du orolig för ditt julfirande med anledning av pandemin?

Den 10 och 17 april dog 115 personer i Sverige med corona.

Före jul skulle lika många, eller fler, kunna dö enligt David Steadsons beräkningar.

Steadson har mångårig erfarenhet av epidemiologi, bland annat genom att studera och jobba med folkhälsa och epidemiologi i Australien.

– Vi överstiger 100 dödsfall per dag innan jul, även om det inte kommer att synas i statistiken förrän efter nyår, säger han.

Steadson, som varit flitigt citerad i australiska medier och som bor i Sverige, anser att den svenska strategin har varit otillräcklig för att stoppa skenande dödstal.

David Steadsons siffror

David Steadsons kurva över döda per dag utgår från andelen smittade som dör i olika åldersgrupper, och när de flesta smittade avlider. På det sättet menar han att man kan beräkna hur många som kommer att avlida inom tre veckor.


Även R-talet tas i beräkningen.


Vid sidan om detta utgår han från eftersläpningen kring de dödsfall som rapporteras av Folkhälsomyndigheten.

Sverige har fokuserat för mycket på att skydda sköra grupper och att sjukvården inte ska bli överbelastad, menar han, i stället för att trycka ned smittan i hela samhället.

– De flesta andra länder utgick från att viruset fortfarande var så pass okänt och dödligt, att det var för riskabelt att låta det spridas.

David Steadson menar att Sverige nu ”måste ändra strategi.”

– Hittills kan åtgärderna i Sverige ha saktat ned förloppet, men det är tydligt att vi rör oss åt åt fel håll. Det som görs är helt enkelt inte tillräckligt, och nu vet vi att det finns effektiva vaccin på väg. Vi måste bara rädda livet och hälsan på tusentals människor innan dess.

Andra vågen kommer ”överstiga toppen”

Researchern Marc Bevand har kommit fram till samma siffra, och menar att Sverige kommer nå över 100 döda den 11 december.

”Efter dagens uppdatering från Folkhälsomyndigheten förutser jag att Sverige kommer att överstiga toppen med de 100 dödsfallen de hade i april”, skrev han på Twitter den 18 november.

https://twitter.com/zorinaq/status/1329133636851953665?s=20

Matematikprofessorn Tom Britton har inte gjort några egna beräkningar kring detta, men han tror att toppen kring dödstal för den andra vågen kan inträffa om ungefär två veckor.

Han tror inte på lika många döda som toppen i april.

– Jag tror det kommer vara som mest om två veckor. Men kanske hälften av vad det var förra gången, men det är stor osäkerhet.

Han ser två skillnader nu jämfört med i våras: viss immunitet och att färre dör tack vare effektivare vård.

– Det gör att det borde vara en mindre puckel den här gången, säger han.

Se också: 

Vaccinforskaren svarar på dina frågor i Expressen TV.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.