Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Larmet om nya trenden på populära appen: ”Farligt”

Trenden sprids på bland annat Tiktok.Foto: shutterstock / shutterstock
Muskotnöt kan vara farligt om man får i sig stora mängder.Foto: Shutterstock / Shutterstock

”Nutmeg challenge” sprider sig bland ungdomar i sociala medier. Den virala trenden går ut på att äta muskotnöt i pulverform för att bli hög.

Nu varnar Giftinformationscentralen för trenden då stora mängder muskotnöt kan vara farligt, rapporterar SVT Nyheter.

Den virala trenden som kallas ”nutmeg challange” började på den populära appen Tiktok.

Giftinformationscentralen har fått in samtal där det framgår att barn och ungdomar köper en burk med mald muskotnöt som de sedan delar på – i syfte att bli berusade.

Men att få i sig för mycket muskotnöt kan leda till livshotande tillstånd. Muskotnöt innehåller myristicin som i stora mängder är giftigt och kan leda till hallucinationer, hjärtklappning, kramper och i värsta fall vara livshotande tillstånd.

Varnar om att äta muskotnöt

Nu varnar Giftinformationscentralen om den nya trenden, skriver SVT Nyheter.

– Vi ser en markant ökad trend av samtal om att unga tonåringar har ätit muskotnöt i berusningssyfte och därför måste vi gå ut med en varning, säger Christin Edmark som är överläkare på Giftinformationscentralen till SVT Nyheter.

Myristicin kan även ge sänkt medvetande nivå, något som visar sig genom att man blir slö, får svårt att öppna ögonen och att man inte svara på tilltal.

– Vad som är farligt är att det kan ta upp till åtta timmar för att myristicin att få effekt. Då kanske man är otålig och tar ännu mer och sen går man hem och är ensam när effekten kommer, säger Christin Edmark till SVT Nyheter.

Eleverna stängdes av direkt efter den här videon: ”Stötande”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.