Larmet om barnens svåra situation vid gränsen: ”Akut”

Senaste nyheterna med Expressen TV
Människorättsaktivister slår larm om förhållandena för barn som frihetsberövats som illegala immigranter. Arkivbild.
Foto: ERIC GAY / AP TT NYHETSBYRÅN
CBP, som ansvarar för bevakningen av gränsen mot Mexiko, håller just nu över 3 700 ensamkommande barn på sina anläggningar. Arkivbild.
Foto: LARRY W. SMITH / EPA / TT
USA:s president Joe Biden.
Foto: JIM LO SCALZO/UPI/SHUTTERSTOCK

Människorättsaktivister slår larm om att hundratals barn och ungdomar, som frihetsberövats av gränspatrullen i Texas som illegala immigranter, hålls i tält där många tvingas sova på bar mark för att madrasserna inte räcker till.

Flera barn säger att de inte har fått ringa sina föräldrar.

Biden-administrationen får kritik för att människorättsaktivisterna inte tillåts besöka tälten, rapporterar AP.

Tusentals minderåriga från Centralamerika har de senaste månaderna sökt sig till den amerikanska gränsen där de frihetsberövats av gränspatruller.

Aktivisterna intervjuade över ett dussin barn i tältanläggningen i Donna, Texas, där över tusen illegala immigranter hålls. Flera av dem är rädda och säger att de inte har fått möjlighet att kontakta sina föräldrar för att säga var de är. Vissa har fått vänta fem dagar på att få duscha. Anläggningen är så överfull att det är omöjligt att hålla avstånd till varandra trots risken för covid-19. Många av barnen är under tio år gamla.

Människorättsaktivister kritiserar Biden-administrationen för att de inte får besöka tälten för att se hur förhållandena för barnen ser ut.

– Det är ganska förvånande att administrationen talar om vikten av transparens för att sedan neka advokater för barn att se platsen där de hålls. Jag tycker det är väldigt nedslående, säger Leecia Welch vid National Center for Youth Law.

”Jag kan inte nog understryka hur akut situationen är”

CBP, som ansvarar för bevakningen av gränsen mot Mexiko, håller just nu över 3 700 ensamkommande barn på sina anläggningar. Under Trump-administrationen rapporterade aktivister att det inte fanns tillräckligt med mat, vatten och tvål vid många anläggningar där illegala immigranter hölls.

– Donna är snabbt på väg att bli en humanitär kris. Vi har förståelse för att administrationen ärvde den här katastrofen, men jag kan inte nog understryka hur akut situationen med ensamkommande barn är. Vi pratade med flera upprörda barn som inte förstår varför de inte får prata med sina föräldrar, säger Leecia Welch till CNN.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.