Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Larmet: Nästan 19 000 fler kan ha dött i Italien

Senaste nytt om coronaviruset i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.
Nästan 19 000 fler kan ha dött i covid-19 i Italien.Foto: LUCA BRUNO / AP TT NYHETSBYRÅN
Soldater iklädda skyddsutrustning desinficerar ett vårdtält i Ladispoli nära Rom.Foto: GIUSEPPE LAMI / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
En kvinna övervakar patienter via skärm i Rom, Italien.Foto: LAPRESSE / LAPRESSE/SIPA USA SIPA USA
Den kvinnliga sjukvårdsanställda som utför triage i Brescia, Italien.Foto: MATTEO BIATTA/SINTESI/SIPA/SHUTTERSTOC / MATTEO BIATTA/SINTESI/SIPA/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTO

Italien kan ha betydligt fler dödsfall till följd av coronaviruset än vad man tidigare trott.

Enligt en ny studie kan nästan 19 000 fler ha dött än de 32 000 dödsfall som officiellt rapporterats, skriver AFP. 

Samtidigt kommer rapporter om att flera unga dött av viruset i Brasilien.

Det är socialförsäkringsmyndigheten Istituto Nazionale della Previdenza Sociale (INPS) som larmar om dödssiffran till följd av pandemin.

Enligt en ny studie från myndigheten registrerades 156 429 dödsfall i Italien under mars och april. Det motsvarar 46 909 fler dödsfall än snittet under samma period mellan 2015 till 2019.

Men samtidigt registrerades endast 27 938 dödsfall till följd av covid-19, rapporterar AFP.

Larmet: Kan vara nästan 19 000 fler döda

INPS misstänker nu att även de resterande 18 971 dödsfallen kan kopplas till pandemin. Det innebär att betydligt fler kan ha dött i covid-19 än de 32 000 personer som rapporterats från myndigheterna.

Med tanke på att antalet döda är ganska stabilt i de här tiderna kan vi – med nödvändig vaksamhet – tillskriva en stor andel av de här dödstalen under de här senaste två månaderna till epidemin”, skriver INPS i den nya studien, enligt AFP.

Myndigheten skriver att de flesta dödsfallen inträffat i landets norra delar, som drabbats hårdast av krisen. 

Man skriver även att en del dödsfall kan vara indirekt kopplade till krisen. Många med andra sjukdomar kan nämligen ha påverkats negativt när sjukhusen varit överbelastade av coronapatienter.

Flera unga döda i Brasilien

Samtidigt, i Brasilien, har antalet döda i covid-19 överstigit 20 000. 

Från landet kommer nu rapporter om att flera unga dött i pandemin. AFP skriver att utvecklingen dels kan bero på att Brasilien har en relativt ung befolkning, samt att många är fattiga och inte kan avstå från att gå till jobbet.

I Brasilien har 69 procent av de som dött varit över 60 år. Motsvarande andel i såväl Spanien som Italien är 95 procent.

Missa inga nyheter om coronaviruset! Ladda ner eller starta om Expressens app, slå på notiser och välj ”coronaviruset” – då får du hela tiden senaste nyheterna. 

Före och efter-bilder: Viktraset under coronakampen

Sjuksköterskan Mike rasade över 20 kilo i vikt under kampen mot coronaviruset.

LÄS MER: 5 experter svarar: Då kan coronakaoset vara över 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.