Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Larmet: Material saknades för storskalig provtagning

Saknades material när provtagningen skulle skalas upp.
Socialminister Lena Hallengren (S).
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
Johanna Sandwall, Socialstyrelsen.
Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN
I ett mejl från den 7 maj, som Expressen tagit del av, larmade Folkhälsomyndigheten till Socialstyrelsen om en akut brist på tops.

När det så sent som i maj rådde ”akut brist” på provtagningspinnar i regionerna satt Sveriges samordnade beställning fast utomlands, kan Expressen avslöja.

Ändå krävde Lena Hallengren (S) att 100 000 personer i veckan skulle testas.

I intervju efter intervju krävde socialminister Lena Hallengren att regionerna skulle öka takten i testandet.

Men hennes egen myndighet, Socialstyrelsen, och Folkhälsomyndigheten lyckades samtidigt inte få ut provtagningsmaterial till regionerna.

I ett mejl från den 7 maj, som Expressen tagit del av, larmade Folkhälsomyndigheten till Socialstyrelsen om en akut brist på tops.

Materialet som hade beställts var kvar utomlands:

”Vi har två stora beställningar på provtagningspinnar från (sekretess) och (sekretess) och vi behöver hjälp av MSB för transport för att få de till Sverige så snart det går för det råder akutbrist på provtagningspinnar. Kan ni hjälpa till med detta?” skriver en enhetschef på Folkhälsomyndigheten till Socialstyrelsen.

I ett mejl från den 7 maj, som Expressen tagit del av, larmade Folkhälsomyndigheten till Socialstyrelsen om en akut brist på tops.

Dagen efter, den 8 maj, höll Hallengren en pressträff där hon presenterade en ny testkoordinator, Harriet Wallberg, och krävde samtidigt att regionerna skulle öka takten och komma upp i 100 000 tester i veckan.

– Jag vill understryka. Regionerna måste öka takten, sa ministern.

Men ute i landet rådde en akut brist på provtagningspinnar.

Brist på provtagningspinnar redan i mars

Bristen på tops har varit återkommande i Sverige under pandemin.

I slutet av mars började region Kronoberg använda material som är ämnat för klamydiaprovtagning, när provtagningspinnar för covid-19 tagit slut.

Men trots detta uppstod samma brist igen, mindre än två månader senare. 

Socialstyrelsens krisberedskapschef Johanna Sandwall säger trots det att det inte är materialbrist som hindrat regionerna från att testa fler.

– Jag tror inte att det har varit material eller labbkapacitet som har varit hindret, säger hon. 

Så här svarade Johanna Sandwall på Socialstyrelsen när hon fick frågan om de omtalade testerna.

Regionerna har ett ansvar för sina egna lager och när de tar slut ska Socialstyrelsen hjälpa till, i egenskap av nationell inköpscentral under pandemin. 

– Vi började på Folkhälsomyndighetens uppdrag att försöka köpa material och i början så fanns det nog en bristsituation men det är ganska långt tillbaka i tiden. Vi har en del material som man kan begära från Socialstyrelsen, framför allt provtagningspinnar, säger Sandwall om situationen i dag.

Tegnell: ”Intensivt arbete med regionerna”

Den 31 mars fick Folkhälsomyndigheten, med generaldirektör Johan Carlson, regeringens uppdrag att utöka kapaciteten att provta och testa personer i Sverige för covid-19.

Folkhälsomyndigheten skulle även samordna arbetet mellan regionerna, kommuner och andra aktörer som skulle behövas för att utöka testningen i Sverige, enligt en beskrivning på myndighetens webbsida

Men det har fortfarande inte lyckats.  

Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson med statsepidemiolog Anders Tegnell.
Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Statsepidemiolog Anders Tegnell säger till Expressen att det nu finns både laboratoriekapacitet att analysera tester, samt personal som kan göra detta. 

– Allt eftersom man hittar nya vägar att jobba med detta så är vår tro att detta ska gå att lösa. Det pågår ett intensivt samarbete med regionerna för att få innovativa lösningar för att få fart på det här, säger han.

Expressen avslöjade i förra veckan Hallengrens dubbelspel om testningen.

I ett mejl från inrikesminister Mikael Dambergs statssekreterare Elisabeth Backteman, till Lena Hallengrens och Stefan Löfvens statssekreterare, Maja Fjaestad och Nils Vikmång, presenterades MSB:s analys om provtagning av personer i prioriteringsgrupp 3.

”Detta bedöms dock inte vara aktuellt nu då det inte är några stora personalbortfall inom samhällsviktig verksamhet”, skrev Elisabeth Backteman.

MSB:s presschef Svante Werger säger att myndigheten hjälpt regionerna genom att låna ut personal, samt att få ut storskalig logistik.

– Det vi gör med regioner, som vi får en del förfrågningar om, är att kunna stödja med tält eller modulbaserade hus för att bedriva testverksamhet. Det kan hända att det kommer mer, säger han.

Han nämner ingenting om mejlet med larmet om akut brist på provtagningspinnar från början av maj.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.