Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Larmet: Klimatförändringar skapar världens största flyktingkris

Överlevare efter tsunamin i Indien, 2005.
Foto: STRINGER/INDIA / REUTERS X01242
Översvämning i Indien 2007.
Foto: PRASHANT RAVI / AP

Tiotals miljoner människor kommer tvingas på flykt på grund av klimatförändringar nästa årtionde.

Detta säger experter till Environmental justice foundation (EJF) enligt en ny rapport.

– Om Europa tror de har problem med migranter i dag... vänta 20 år, säger en amerikansk före detta brigadgeneral till EJF.

Organisationen Environmental justice foundation (EJF) är dedikerad till att uppmärksamma och agera för klimatflyktingar. Enligt dem tvingades 45 personer i minuten lämna sina hem på grund av extremt väder och naturkatastrofer under 2016.

Siffran förväntas öka, och enligt en rapport som organisationen sammanställt kommer klimatförändringar vara anledningen bakom den värsta flyktingkrisen världen någonsin sett.


LÄS ÄVEN: 5 saker att ha koll på inför klimatmötet i Bonn


Experter larmar

I rapporten, som släpptes torsdagen innan världsledare samlas för klimatkonferens i Bonn, slår flera experter larm.

– Om Europa tror de har problem med migration i dag... vänta 20 år och se vad som händer när klimatförändringarna driver människor från Afrika, framför allt Sahelområdet. Vi pratar inte bara om en eller två miljoner, utan tio eller 20 miljoner. Och de kommer inte ta sig till Sydafrika, de kommer åka över Medelhavet, säger före detta amerikanska brigadgeneralen Stephen A. Cheney.


LÄS ÄVEN: Fabrikens utsläpp: 200 000 flygresor till Thailand


”Katastrofala konsekvenser”

I rapporten uppmanar EJF nationer att ta fram ett regelverk för hur klimatflyktingar ska skyddas, och lyfter fram vikten av att världsledare håller sig till Parisavtalet.

– Klimatförändring är en oförutsägbar ingrediens. När den blandas med existerande sociala, ekonomiska och politiska spänningar finns potential för våld och konflikter med katastrofala konsekvenser, säger Steve Trent, grundare och vd för EJF.

EJF:s rapport finns att läsa i sin helhet här.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.