Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Larmet: Kallades ”apor” och ”utvecklingsstörda”

Följ senaste nytt i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: ALEX LJUNGDAHL

”Missbildade”, ”apor” och ”utvecklingsstörda”. 

Värnpliktiga larmar om kränkningar och missförhållanden på Ledningsregementet i Enköping. 

– Vi blev allihopa chockade över de berättelser som soldaterna hade lämnat, säger Per Nilsson, ställföreträdande garnisonschef i Enköping, till Sveriges Radio Ekot.

När uppgifterna om kränkningarna i december blev kända skickades 500 värnpliktiga från Ledningsregementet hem. I en intern rapport som Sveriges Radio Ekot tagit del av beskrivs nu händelserna mer detaljerat. 

Uppgifterna kommer från intervjuer och enkäter som gjordes förra hösten av Försvarsmakten. Och resultatet är graverande. Värnpliktiga berättar att sjukdom och skador ignorerades – och i vissa fall därför förvärrades. 

Enligt värnpliktiga ska befäl ha talat nedsättande om rekryterna. De ska bland annat ha kallats ”korkade, ”hemlösa” och ”apor”.

– Det är bra att det faktiskt kommer fram vad exakt som har hänt, det är något som vi på Pliktrådet har fått många frågor om. Och här står det, svart på vitt. Vad de har blivit kallade, vad de har blivit utsatta för och om deras livsförhållanden, säger Pliktrådets ordförande Johan Gunnarsson till Sveriges Radio Ekot. 

Tre befäl har polisanmälts

Gunnarsson poängterar dock att problemen ”inte enbart” finns på Ledningsregementet i Enköping, men att berättelserna är ”bra i det stora perspektivet”. 

– Det är viktigt att det här kommer fram. Det här är individer, ungdomar, som blir tvingade in i den här verksamheten. Vi som sitter utanför, civilsamhället, måste veta vad det är som händer innanför väggarna. Det är helt fel av befälen att säga så här till de värnpliktiga, säger Johan Gunnarsson till Ekot.

I måndags rapporterade Dagens Nyheter att tre befäl polisanmälts efter två separata händelser. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.