Second hand-företaget Sellpy växer så det knakar. Ifjol tillsattes 80 tjänster, då man slog upp dörrarna till ett nytt lager i Stockholm. Dessutom har klädjätten H&M investerat flera hundra miljoner i företaget de senaste åren.
Samtidigt finns det en helt annan bild av framgångsföretaget. E-handelsföretaget har det senaste året kantats av omsusade rubriker. Tidigare anställda har vittnat om en hård företagskultur, dåliga löner och ett orättvist poängsystem.
Nu berättar återigen en anställd om företagets beryktade personalpolitik. Bilder inifrån en av Sellpys lagerlokaler visar att varje steg och ord som personalen tar spelas in. På dörren in till själva lagret står det att lokalen är övervakad av säkerhetsskäl.
– Jag känner mig snarare otrygg. Jag förstår videoövervakning för att man inte ska sno grejer. Men röstövervakning är helt bisarrt, säger ”Alice”, som egentligen heter något annat, och fortsätter:
– Man vågar ju inte säga nånting som skulle kunna användas emot en själv eller ens kolleger. Man känner sig verkligen kontrollerad när man går på sitt skift.
”Alice” vill vara anonym av rädsla för att förlora sitt jobb.
– Det var en som blev inplockad på samtal hos chefen för att ha snackat skit om företaget inne på lagret. Jag vet inte om det var någon som sa till chefen eller om det var så att man plockade upp hens röst via övervakningen.
Dammiga lokaler
Sellpys verksamhet går ut på att påsar skickas hem till privatpersoner, dessa fylls med kläder och prylar och sedan säljs de begagnade varorna på deras hemsida. I dag finns drygt en miljon klädesplagg på hemsidan, ”Alice” jobbar med att sortera, fotografera och värdera det som kommer in.
– Varje dag ligger det som ett lager av damm på kroppen och kläderna. Det är så äckligt!
Under anställningsintervjun ska Alice ha fått frågan om hon var dammallergiker.
– Så vitt jag vet har jag aldrig haft någon allergi, så jag svarade ”nej”. Men det var väl egentligen en varningsklocka.
Redan efter en vecka på det nya jobbet börjar Alice känna sig sjuk, men covid-testet visar sig vara negativt.
– Så jag tvingades kontakta läkare för jag hostade och hade grått snor. Jag gjorde ett sånt där läkarbesök på nätet, läkaren misstänkte då en luftrörskatarr. Jag frågade då om det kunde ha med den dåliga luften på arbetet att göra och det tyckte doktorn lät som en tänkbar orsak, säger hon.
”Vågar inte”
Men det är inte bara luftmiljön som påverkat ”Alice”. Hon uppger även att personalen under sommaren fått bära kylklampar i fickorna på grund av extrem hetta inne i lagerlokalerna.
– Luften står helt stilla där inne. Det finns en termometer inne på lagret och det har varit en bra bit över 30 grader hela sommaren. Jag har velat fotografera den, men vågar inte eftersom det är övervakning där inne.
I stället ska man ha kommit med kortsiktiga lösningar, till vissa anställda.
– Vi har fått kylpåsar man ska lägga i fickorna och har man tur får man en bordsfläkt vid sin station, men då får man ju i sig en jäkla massa damm.
Det här gäller på din arbetsplats
Övervakning:
– Det krävs inget tillstånd för privat verksamhet (endast offentlig verksamhet och myndigheter, typ polis). Det som krävs är att arbetsgivaren förhandlar med facket, enligt Kamerabevakningslagen. Om vi inte kommer överens i förhandlingen så kan arbetsgivaren välja att ändå sätta upp kamerorna, men då brukar vi göra en anmälan till Integritetsskyddsmyndigheten som får avgöra om det strider mot Kamerabevakningslagen eller GDPR.
– Ljudupptagning är aldrig något Handels godtar och även Integritetsskyddsmyndigheten menar att det krävs extraordinära anledningar för detta, säger Cecilia Creutz på fackförbundet Handels.
– Om arbetsgivaren har övervakning måste man ha skyltar uppsatta, men det är mest för kunder ska se. I en butik är det mer befogat, det avskräcker ju från rån till exempel. Men på ett lager har jag dock svårt att se några positiva effekter med övervakning. Är man så pass rädd att personalen ska stjäla är man dålig på att rekrytera. Vi kräver alltid att anställda ska få en skriftlig information om arbetsplatsen är övervakad.
– Om arbetsgivaren använder övervakning till annat än det som är tillåtet till kan det vara ett integritetsbrott. Det kan bli dryga böter för företaget då. Men det ska dock tilläggas att företaget fortfarande kan använda informationen mot dig som anställd i en civilrättslig process.
Så varmt får det vara:
– Det finns egentligen inte några regler för hur varmt det får vara. Arbetsgivaren är ändå ansvarig för att arbetstagaren inte far illa. Man kan behöva ta fler pauser eller jobba när det är svalare och vädra nattetid för att sänka temperaturen. På ett kontor eller i en skola till exempel finns vissa rekommendationer som att om det är varmare än 26 grader i någon vecka behöver arbetsgivare kontrollera om det går att göra något åt temperaturen, säger Fredrik Haux, sakkunnig ventilation och termiskt klimat, på Arbetsmiljöverket.
Hygien och textildamm:
– Det finns hygieniska gränsvärden för arbetsplatser. Till exempel hur mycket textildamm det får vara i luften i en lokal. Kläder kan vara riskfyllt att jobba med. Är det mycket textildamm i luften är det viktigt med bra ventilation. Jag kan se att det är ett problem och i värsta fall att man kan behöva ett andningsskydd. Men det ska vara mycket damm i luften för att man ska behöva bära skydd. Men det är återigen arbetsgivaren som är ansvarig för att arbetstagaren inte utsätts skadliga ämnen som kan påverka hälsan negativt. Arbetsgivaren ska se till att andningsskydd används om det behövs och utbilda arbetstagaren i hur de används, säger Fredrik Haux.
Sellpy: ”Något vi får se över”
Sellpy har tidigare fått kritik för dåliga löner och att de inte ingår i något kollektivavtal. Vid årsskiftet kommer man däremot ingå i ett avtal med Handels. Vilket innebär höjda löner och tryggare arbetsplats.
”Vi har under en längre tid haft en löpande dialog med fackförbundet Handels för att förbereda oss för en anslutning och vi är glada att detta nu äntligen kan ske”, skriver Sellpys vd, Michael Arnör, i ett mejlsvar till Expressen.
Personen som Expressen har talat med känner sig otrygg. Vad tänker du om det?
”För att ha en så trygg och säker arbetsmiljö som möjligt videoövervakar vi våra lokaler med både ljud och bild. Detta är också något vi informerar om. Skulle ljudupptagningen skapa otrygghet bland våra anställda är det självklart något som vi får se över”, skriver han i ett svar.
Handels godtar inte ljudövervakning. Hur kommer ni att göra när avtalet träder i kraft den första januari?
”Vi har aldrig hört något om ljudupptagning från Handels utan ser fram emot att ta den dialogen direkt med dem under hösten”, skriver Arnör.
Angående dammet och den varma luften menar Arnör att man redan har gjort förbättringsåtgärder.
”Exempel på åtgärder var installation av AC, luftkylare samt extra svala utrymmen för svalka under rasterna som vi också förlängde. För att även minska mängden damm i lokalerna har vi det senaste året installerat ny ventilation, nya luftrenare samt mer ytterligare städning”, skriver han och fortsätter:
”Det finns även skyddsutrustning som munskydd och handskar att tillgå vid behov.”
”Alice” heter egentligen något annat.