Tiotusentals hem förstörda av Dorian

Stormen Dorian härjar över Bahamas
Stor förödelse på Bahamas efter orkanen Dorian.
Foto: Twitter
Nedfallna träd, översvämmade gator, avslitna tak och nedrivna elledningar.
Foto: Twitter
Stormen Dorian.
Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN
Det nationella orkancentret, NHC, skriver på Twitter att Dorian är den starkaste orkanen som slagit mot Bahamas i modern tid.
Foto: RAMON ESPINOSA / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: CRISTOBAL HERRERA / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Foto: RAMON ESPINOSA / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: CRISTOBAL HERRERA / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Foto: TIM AYLEN / AP TT NYHETSBYRÅN
1 / 9

Orkanen Dorian slår just nu mot Bahamas med historiskt starka vindar på uppemot 80 meter per sekund. 

En klass-5 varning har utfärdats i området, och allmänheten uppmanas att ta skydd.

Röda korset befarar att 13 000 hem kan ha förstörts eller skadats under stormens framfart, rapporterar AFP.

– Det här är förmodligen den sorgligaste och värsta dagen i mitt liv, säger premiärministern Hubert Minnis, enligt NBC.

Nedfallna träd, översvämmade gator, avslitna tak och nedrivna elledningar. Det nationella orkancentret, NHC, skriver på Twitter att Dorian är den starkaste orkanen som slagit mot Bahamas i modern tid.

Orkanens vindstyrkor har uppmätts till 80 meter per sekund. Samtidigt har vågor på uppemot sju meter slagit mot ö-nationen. På några få videor som nått ut går det att se hur vattnet forsar fram över vägar och tar sig in i fastigheter.

På måndagsmorgonen rapporterar flera lokala medier om det som befaras vara orkanens första dödsfall. Enligt vittnen handlar det om ett barn som tros ha drunknat.

Detta är orkanen Dorian

Orkanen Dorian beskrivs som den kraftigaste orkan som har drabbat Bahamasöarna, och en av de absolut kraftigaste som har uppmätts i området. 

Enligt USA:s nationella orkancentrum, NHC, har Dorian att dragit in över öarna med ”katastrofala vindar” som dessutom kommer att påverka öarna under lång tid.

Just nu ser två av öarna, Abaco och Grand Bahama, ut att få ta den värsta smällen. Sammanlagt beräknas 73 000 invånare och 21 000 hem att påverkas av orkanen.

Dorian har nått en styrka som anses ”livshotande”, och beräknas driva upp vågor på flera meter. Det, samtidigt som orkansystemet i sig höjer vattennivån med upp till sex meter.

Flera skolor, banker och myndighetslokaler valt att stänga på öarna Abaco och Grand Bahama. Allmänheten uppmanas att ta skydd, skriver CNN. 

Invånarna måste stanna i sina skydd. Gå inte ut när stormens öga passerar, vindarna kommer snabbt att öka igen”, skriver NHC, USA:s orkanmyndighet, samtidigt som orkanen ansätter öarna Great Abaco och Grand Bahama.

Meteorologen: ”Kommer bli förkrossande förödelse”

”Värsta dagen i mitt liv”

En person som bor på Great Abaco berättar för CNN att hans kök blivit helt översvämmat av vatten och rasmassor. Själv stod personen med vatten upp till knäna medan vindarna höll på att slita av hans tak.

Det var omöjligt att förbereda sig inför detta. Mitt hus låter som havet”, skriver den drabbade i ett sms till Tv-kanalen.

Bahamas premiärminister Hubert Minnis bröt ut i tårar på en presskonferens under söndagskvällen, rapporterar NBC.

– Det här är förmodligen den sorgligaste och värsta dagen i mitt liv. Vi står inför en orkan som vi aldrig tidigare sett, säger Hubert Minnis, enligt tv-kanalen.

Tidigare under dagen hade premiärministern betonat att räddningstjänsten inte skulle kunna förflytta sig om vindarna nådde upp till 65 eller 70 meter per sekund. 

På ön New Providence, som är vida populär bland turister, råder ett omfattande strömavbrott. I nuläget finns ingen prognos för när strömmen ska vara i gång igen. 

13 000 hem befaras ha skadats

Omfattningen av skadorna väntas vara väldigt stora efter att de kraftiga vindarna dragit förbi. Röda korset varnar för att så många som 13 000 hem kan ha skadats eller förstörts, rapporterar AFP.

– Vi har fortfarande inte den totala bilden av vad som har skett, säger Sune Bulow, chef för organisationens kriscentrum i Genève till nyhetsbyrån.

Samtidigt kommer en alarmerande analys från UBS. Enligt finansbolagets beräkningar kan skadorna efter Dorian på Bahamas leda till försäkringsförluster på 25 miljarder dollar, motsvarade nästan 242 miljarder kronor.

Förskräckta medborgare har sökt skydd i bland annat skolor och kyrkor.

”Jag har tur som har kvar ett halvt hus. Mina grannar är raserade”, skriver in boende på Abaco till NBC.

Orkanens låga hastighet, om åtta kilometer i timmen, gör också att den kan orsaka stora skador. Det, eftersom den kommer att befinna sig över land under en relativt lång tid.

Nödläge utlyst inför orkanen Dorian.

Nödläge utlyst

Floridas guvernör, Ron DeSantis, skriver på Twitter att de som bor på den amerikanska östkusten bör vara förberedda. Omkring 4 500 medlemmar från USA:s nationalgarde har kallats till delstaten för att bistå när orkanen väntas anlända på tisdagen, skriver CNN.

Order om evakuering har nu utfärdats för de som bor i kustområden i Florida, Georgia och South Carolina.

”Det här är en farlig orkan. Din säkerhet är viktigast”, skriver Ron DeSantis.

Nödläge har utfärdats i delstaterna Georgia, Florida och South Carolina inför ankomsten. 

Minst 770 flygningar i området har ställts in, enligt CNN.

President Donald Trump twittrar: 

Förutom Florida, så kommer South Carolina, North Carolina, Georgia och Alabama troligtvis drabbas (mycket) hårdare än väntat. Ser ut som en av de största orkanerna någonsin. Redan kategori 5”. 

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1168246061951004672

Svenske Magnus: ”Det har varit fruktansvärt”

Svensken Magnus Alnebeck är vd på ett hotell på Grand Bahamas, och säger på måndagskvällen i Expressen TV:

– För två timmar sedan har vinden börjat bedarra sakta, men säkert. Jag har varit med om åtskilliga orkaner, men ingen som denna. Detta har varit fruktansvärt. Vi pratar om enorma översvämningar.

– Det går inte att ge sig ut och leta efter människor. Vad vi väntar på är att vinden ska bedarra, så att vi kan ta oss ut och se vilka skador som uppkommit.

– Vi började för en vecka sedan att stänga hotellet, och vi uppmanade alla turister att lämna. Jag har kvar lite nyckelpersoner, som ska hjälpa till med arbetet efter orkanen. Nu är vår uppgift att försöka öppna igen, och ta emot folk som behöver någonstans att ta vägen. Det är viktigt för att få samhället att komma i gång igen.

Magnus Alnebeck.
Det är skillnaden på orkan, tyfon, cyklon, tornado och tromb

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.