Larmet i södra Sverige: Elen kan brytas i vinter

Ryssland planerar strypa gastillförseln till Tyskland
Svenska kraftnät har gått ut med en varning om att elen kanske inte räcker till i vinter.
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG/TT / PATRIK C ÖSTERBERG TT NYHETSBYRÅN

Elbristen i Europa tilltar. 

Nu varnar Svenska kraftnät för att förbrukningen i södra Sverige kan kopplas bort om elen inte räcker i vinter. 

– Risken är vanligtvis extremt låg. Men kopplat till kriget i Ukraina och gasleveranser från Ryssland, så kan risken öka den här vintern, säger chefsstrateg Niclas Damsgaard.

Svenska kraftnät beskriver situationen i hela Europa som ansträngd. Och i vinter väntas risken för effektbrist öka. Anledningen är Rysslands krig i Ukraina, som kan göra att den el som Sverige förlitar sig på under kalla perioder inte finns tillgänglig. 

Leveransvolymerna av gas från ryska statsägda energibolaget Gazprom till flera EU-länder har minskat sedan invasionen och lett till högre energipriser – och det finns oro för att gasflödet ska strypas ytterligare från Ryssland. 

– Även om vi inte har gas i det svenska elsystemet är vi importberoenden. Då kanske inte importen är tillgänglig, säger Niclas Damsgaard på Svenska kraftnät. 

Nu flaggar Svenska kraftnät för en förhöjd risk att elen i område 3 och 4 för första gången tar slut. Sydligaste SE4 som bland annat sträcker sig över Skåne, Blekinge och Kronobergs län är det mest utsatta området. 

– SE1 är inte i riskzonen överhuvud taget, säger Niclas Damsgaard. 

Då får vi koppla bort 

En eventuell elbrist kommer Svenska kraftnät bli varse om redan dagen innan, då elpriserna för det kommande dygnet fastställs på elbörsen. 

Då kan man sätta in förebyggande åtgärder som att koppla på reserver. 

När elpriserna blir skyhöga leder det också till att konsumenter använder mindre el. Priserna kan då uppgå till cirka 40 kronor per kilowattimme, Niclas Damsgaard.

– Men sen kan det fortfarande vara så at vi har obalans och det förbrukas mer än vad det säljas. Har vi fortfarande brist, då får vi sätta in bortkoppling.

Handlar det om ett längre stopp kommer Svenska kraftnät att ha en roterande bortkoppling av elen i några områden i taget. 

– Det kanske rör sig om några procent i området. 

Expertens elvarning: Sverige måste bunkra gas

Elpriset väntas nå nya höjder efter att Ryssland stängt av Nord Stream 1 för underhåll mellan 11 och 21 juli. Samtidigt finns det en oro att landet inte kommer starta gasleveransen igen efter stoppet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.