Med ett samordningsnummer kan personer verka och leva i Sverige utan att vara folkbokförda. Numret ger ett inträde till arbetsmarknaden, men ger även rätt till sjukvård och tjänstepension om arbetsgivaren betalar in den.
Men i dag finns inga lagkrav från Skatteverket, Migrationsverket eller polisen om att personer måste styrka sin identitet för att få ett samordningsnummer, rapporterar DN.
När Skatteverket granskade 4 000 samordningsnummer 2017 upptäckte man att 45 procent inte hade styrkt identitet. 75 procent från länder utanför EU saknade också arbets- och uppehållstillstånd.
”Vi har helt tappat kontrollen”
I 10 procent av fallen fattades misstankar om att personerna kunde utnyttjas som svart arbetskraft. Det, eftersom de inte uppvisade avsikt att betala skatt.
Enligt Dagens Nyheter lever omkring 873 000 personer med samordningsnummer i Sverige i nuläget.
– Vi har ett parallellsamhälle som bara växer. Vi har helt tappat kontrollen över vilka som är här. Det är människor som är rättslösa, men det kan också handla om människor vars avsikter att vara här är helt okända, säger Marit Murphy Handelsberg, civil utredare vid gränspolisen, till DN.