Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Larmet: Hotade kan få sin adress röjd

När ett mål kommer in i hyresnämnden registreras det på en fastighetsbeteckning. Foto: ALEX LJUNGDAHL
För att det ska finnas en risk för en specifik person med skyddad identitet krävs att det faktiskt har kommit upp ett mål där han eller hon är inblandad i någon av nämnderna. Foto: JOCKE BERGLUND/AIRPICTURES

Sveriges hyres- och arrendenämnden larmar nu till justitiedepartementet om att personer med skyddad identitet riskerar att avslöjas, rapporterar Sveriges Radio.

Skyddet för personer med skyddad identitet är helt enkelt sämre hos hyres- och arrendenämnderna än hos andra myndigheter och domstolar.

Nu begär de en översyn av reglarna.

När ett mål kommer in i hyresnämnden registreras det på en fastighetsbeteckning. På grund av det kan andra spåra en persons adress – även om den personen har skyddad identitet.

– Med namn och personnummer är det enkelt att lista ut en gatuadress som en person vistas på, förklarar Susanne Björkman Ragnarsson, hyresråd på Hyres- och arrendenämnden i Malmö, till Sveriges Radio.

För att det ska finnas en risk för en specifik person med skyddad identitet krävs att det faktiskt har kommit upp ett mål där han eller hon är inblandad i någon av nämnderna. De åtta hyres- och arrendenämnderna har uppmanats av Sveriges Radio att uppskatta hur många mål det rör sig om.

Flest fall i Stockholm

Hyresnämnden i Stockholm har flest fall i år: Drygt 30. Andra större orter har 10-20 mål om året, medan mindre hyresnämnder bara har ett fåtal fall.

Nu vill hyresnämnderna se en skärpning av reglerna och de har skickat en skrivelse till justitiedepartementet om saken.

– Det känns inte alls bra. Det är väldigt otillfredsställande för oss domare i nämnderna att vi inte kan skydda personer med skyddsbehov, säger Susanne Björkman Ragnarsson till Sveriges Radio.

Hyresnämnderna föreslår i skrivelsen att de ska kunna belägga adress- och kontaktuppgifter om personer med skyddad identitet så att de får sekretess. 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!