Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Larmet från svenska turistorterna: ”En risk”

Folkhälsomyndigheten inför nya regionala riktlinjer
Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN
”Vi ser mycket smittspridning i samband med resor”, säger Anders Nystedt, smittskyddsläkare på Region Norrbotten.Foto: Anders Alm / Fotograf Anders Alm

Svenska skidorter planerar inför en rekordsäsong i fjällen, och på flera håll är det redan fullbokat.

Detta trots att smittspridningen i Sverige fortsätter att öka. 

– Det finns anledning att tycka att det är lite obehagligt. Att det är så fullbokat i fjällen, säger smittskyddsläkaren Anders Nystedt.

Har du någon resa planerad?

Coronasmittan fortsätter att öka i tolv av 21 Regioner i landet. Störst ökning sker i Region Jämtland Härjedalen, där flera svenska skidanläggningar är på väg att bli helt fullbokade. Även Region Norrbotten har sett en större ökning av coronasmittade.

Anders Nystedt är smittskyddsläkare på Region Norrbotten. Han ser en risk med att så många redan planerat in sin skidsemester i fjällen och att det är fullbokat på flera håll. Han berättar att de finns en risk att folk börjar slappna av på sin semester, särskilt när det är alkohol inblandat.

– Det är en risk. Vi ser mycket smittspridning i samband med resor, säger Anders Nystedt.

– Folk som reser, det är lite som folk som går på krogen, man beter sig som vanligt. Är man hemma i den grå måndagsvardagen, då är det nog lättare att hålla förhållningsreglerna, säger han.

Många svenskar längtar efter att få åka skidor igen och trycket på svenska skidanläggningarna har varit rekordhögt i år.Foto: KRISTER LARSSON

Ansvaret ligger på individen

Anders Nystedt berättar att arrangörerna har gjort sitt för att kunna erbjuda en smittsäker vistelse. Men att det yttersta ansvaret ligger på individen själv.

– Allt kokar ändå ner till individens sätt att bete sig. Man kan ha regler, skyltar och handsprit, men om inte individen följer reglerna så kan det gå dåligt, säger han.

Skulle det bli väldigt många smittofall så finns det en risk att Region Norrbotten blir väldigt belastade. Därför hoppas Anders Nystedt att folk tänker efter innan de väljer att åka till fjällen.

Bör folk fundera en vända till innan man åker? 

– Ja, och åker man, då ska man fortsätta fundera på hur man beter sig under resan, säger Anders Nystedt, och fortsätter:

– Alla är välkomna till norrbottens fjäll, men då ska ni baske mig hålla sig till förhållningsreglerna.

”Försöker rusta oss”

Sofia Leje är verksamhetschef på Åre hälsocentral. Hon berättar att de förberett sig inför vintern.

– Vi försöker rusta oss för olika scenarier, säger Sofia Leje. 

– Det kommer säkerligen bli mycket folk på en liten yta vilket medför utmaningar för både oss i vården och övriga samhället, säger hon.

Hon hoppas att de som väl bestämmer sig för att åka upp till fjällen tar sitt ansvar och stannar hemma vid uppvisande av symptom.

– Vi hoppas att folk respekterar Folkhälsomyndighetens riktlinjer och att de tar det ansvar som läget kräver. Att var och en gör sitt för att minska smittspridningen och därmed avlasta den lokala och regionala sjukvården, säger hon.

Joacim Rocklöv är professor i epidemiologi vid Umeå universitet.Foto: Simon Öhman Jönsson / Umeå Universitet

Epidemiologen: ”En gynnsam miljö för viruset”

– Man får vara väldigt vaksam och noggrann med att se till så att smittan inte sprids. Man vet att det är en gynnsam miljö, speciellt vid stora samlingar, säger Joacim Rocklöv, professor i epidemiologi vid Umeå universitet.

Enligt Joacim Rocklöv är det viktigt att vara försiktig när man umgås i nya sällskap eller i stora grupper. Det är där den största risken finns.

– Man ska tänka sig för en extra gång innan man hänger på en afterski, säger han.

Stor smittspridning vid sociala tillställningar.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.